2023. szeptember 30., Jeromos

Mindenki ügye

#csalás #bankkártya #online vásárlás #adathalász #csalók #magyar villamos művek

Vigyázat! Csalók próbálnak bankkártyaadatokat szerezni!

Barna Benedek 2021.09.03. 15:05

Telefonon és kamu értesítőkkel igyekeznek lenyúlni az óvatlanok pénzét.

 

Banki alkalmazottnak adják ki magukat csalók, hogy bankkártyaadatokat szerezzenek, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KRNNI) nyomoz az ügyben – számolt be az MTI.

 

A police.hu azt írja,

a csalók hivatalosnak látszó telefonszámról, amelyet egy program segítségével generálnak, embereket hívnak fel azzal, hogy a bankszámláikon gyanús pénzmozgást észleltek, és többségében online vásárlások kezdeményezésére (pl: eMAG) hivatkoznak.

Az elkövetők a bizalom elnyerése érdekében bediktálják az ügyfél bankkártyájának – ismeretlen módon megszerzett – számai közül az első és az utolsó négyet, míg a többit az ügyféltől kérik. Ezt követően, a "probléma elhárítása" érdekében különböző programok letöltésére bírják rá a sértettet, amelyekkel távoli hozzáférést biztosítanak maguknak az adott eszközhöz, így látnak minden lépést, minden adatot, amelyet az ügyfél a számítógépén, vagy telefonján végez, beír.


A közlemény szerint ráveszik a sértetteket arra is, hogy netbankjuk belépési és bankkártyájuk adatait megadják, majd az így megszerzett információk alapján átutalásokat és internetes vásárlásokat hajtanak végre. A csalók a tranzakciók végeztével a letöltött programok törlésére kérik az ügyfeleket, hogy eltüntessék nyomaikat.

bankkártya-pixabay
Fotó: pixabay.com (Képünk illusztráció)

Az ilyen telefonhívások esetenként több órán keresztül is eltarthatnak, amire a rendes banki ügyintézéskor nem kerül sor

– áll a közleményben.

 

A Magyar Villamos Művek ügyfelei is a csalók célkeresztjébe kerültek

 

Péter-Kovács Zoltán kiberbiztonsági szakértő a héten az M1-en nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy

bankkártyaadatok megszerzését célzó hamis fizetési emlékeztetővel tévesztik meg az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. óvatlan ügyfeleit.

Hozzátette: a szolgáltató online felületén kell ellenőrizni a számla igazságalapját, mivel a kiérkező fizetési emlékeztető semmiben sem tér el a valóditól.

 

Az e-mailekbe beágyazott linkek olyan oldalakra irányítanak át, amelyek fő elemeiben szintén megegyeznek a szolgáltató felületén láthatókkal, eltérés mindössze az oldal linkjében található. A hamis oldalon aztán a "Befizetem bankkártyával" gomb egy olyan oldalra vezet, amely az ügyfél banki adatainak megszerzését célozza, ezzel visszaélve pedig hozzáférnek a sértettek bankszámláihoz. Ezek a csalók nem a fizetési emlékeztetőben szereplő összeget, hanem az ügyfél bankkártyaadatai akarják megszerezni.

 

A szolgáltató a honlapján jelzi: "az ugyfelszolgalat@online.nkm.energy és noreply@nkm.energy 2021. január 1-jétől már nincs használatban, ezért ha ezekről a címekről érkezik látszólagos számlaértesítője, az minden bizonnyal adathalász-kísérlet". Az MVM azt kéri, hogy valaki ilyen támadásra gyanakszik, az továbbítsa az MVM vagy az NKM nevében érkezett gyanús e-mailt az esetleges számlával együtt az adathalasz@mvm.hu címre.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló