2024. február 23., Alfréd

Mindenki ügye

#országgyűlési választás #márki-zay péter #levélszavazás #erdély #választás 2022

Az RMDSZ szerint színtiszta provokáció az erdélyi szavazatégetés


A romániai magyar párt szerint valakik a határon túli szavazatokat akarják elhitelteleníteni. Márki-Zay az eset miatt arról posztolt, hogy meg kell semmisíteni az összes levélszavazatot.

azonnalipp

Egy marosvásárhelyi román újságíró közzétett egy videót, amelyben az látszik, hogy az erdélyi Maros megye Jedd községében találtak több tucatnyi, a magyarországi választásokra való szavazólapot. A punctul.ro felvételein jól látszik, hogy

valaki megpróbálta felgyújtani a szavazólapokat, majd ott hagyta.

A közeli felvételeken az is látszik, hogy ellenzéki szavazatokról lehet szó, egy Mi Hazánkra és egy ellenzéki összefogásra leadott voks látható a felvételeken.

 

 

A Transtelexnek az esetet megíró Cristian Teodorescu újságíró elmondta, hogy nem nyúlt hozzá a zsákhoz, mindent a helyszínen hagyott, és értesítette a rendőrséget az esetről. Az Azonnalinak Alexandra Petrovici, a Maros Megyei Rendőrség szóvivője azt mondta, vizsgálják az esetet, de csak később tud tájékoztatást adni.

 

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a közösségi oldalán azt jelentette be, hogy

a jogászaik már tervezik a következő lépést azzal kapcsolatban, hogy az összes határon túli szavazatot érvénytelenítsék.

 

 

Az Azonnalinak az ügy kapcsán Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság DK-s delagáltja elmondta, hogy

nem túl optimista azzal kapcsolatban, hogy mit lehet a bizottságban tenni, de szerinte a fideszeseknek kellemetlen lesz az ügy azért.

"Pénteken négy órakor lesz bizottsági ülés, megnéztem az ügyrendet, hogy tudok-e rendkívüli ülést összehívni, de nem lehetséges, hiszen azt legalább a tagok egyharmadának kérni kellene, úgyhogy pénteken fog csak szóba kerülni" – mondta az Azonnali megkeresésére.

 

Litresits András hozzátette, a fideszes bizottsági tagok általában azt szokták az ilyen kényelmetlen esetkeben mondani, hogy nincs elég bizonyíték a visszaélésekre, hiszen mikor egy-két hete olyan felvételek láttak napvilágot, miszerint a Vajdaságban fideszes aktivisták kézbesíthetik a szavazólapokat, akkor sem tettek semmit.

Kifogással fogunk élni, és bár a bizottság dönthet úgy pénteken, hogy nem veszik napirendre, de legkésőbb a választásokig a szabályok értelmében kénytelen lesz foglalkozni vele

– mondja.

 

Litresits felhívta rá a figyelmet, hogy a választási eljárásról szóló törvény 218-as paragrafusa szerint a választási eljárásnak a jogorvoslattal sértett részét meg kell semmisíteni és meg kell ismételni, ha a bizottság helyt adott a kifogásnak.

 

De az NVB DK-s delegáltja valószínűsíti, hogy a Fidesz-KDNP delegáltjai el fogják utasítani, mondván, hogy a négyszázezer szavazatot nem kell megismételeni. 

 

A tettes kézre kerítsése azért is nehéz, mert Erdélyben a postán kívül az egyházak, az RMDSZ-hez köthető Progress Alapítvány és a három erdélyi magyar párt is gyűjtötte, szállította, és igény szerint akár segített is kitölteni a szavazólapokat. 

 

Az Azonnali megkereste az RMDSZ-t is, hogy mit szólnak az esetről. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője úgy reagált, a párt provokációnak tekintik az akciót.

 

A szóvivőnek több kérdést is feltettünk, de érdemben csak arra válaszolt, hogy mit gondol az RMDSZ a Jedden talált és elégetett szavazatokról.

A szavazatokról az a véleményünk, hogy színtiszta provokáció. Ezzel valakik a határon túli szavazatokat akarják hitelteleníteni

– véli Hegedüs, aki arra már nem válaszolt, hogy hogyan biztosítható szerinte a választás tisztasága, ha egyházak és pártok és szállítják és segítenek kitölteni a szavazóíveket, illetve miért biztat arra a Progress Alapítvány még Kolozsváron is, hogy az irodájukba vigyék be a szavazatokat, hiszen csak néhány lépésre van az irodájuk a magyar konzulátustól, ami a szavazólapok végső célállomása, és természetesen személyesen is le lehet ott adni. 

 

Kérdéseinket feltettük a Nemzeti Választási Irodának is, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

 

Az ügy kapcsán egyébként a Társaság a Szabadjogokért (TASZ) nevű civil szervezet büntetőfeljelentést tesz. Mint az erről szóló Facebook-bejegyzésében fogalmaznak, a levélben szavazás jelenlegi rendszere alkalmatlan a választópolgárok szabad, befolyástól mentes és biztonságos joggyakorlására. 

Ha bebizonyosodik, a mostani csalás azzal egyenértékű, mintha politikai vélemény alapján nem engednének be egyes szavazókat a szavazóhelyiségbe. Ez a párhuzam büntetőjogi értelemben is igaz, ezért feljelentést teszünk választás rendje elleni bűncselekmény miatt

– zárul a jogvédő szervezet közleménye.

A vádakra a Fidesz úgy reagált, hogy valójában az ellenzék égette el a szavazatokat,

mivel „a kétségbeesett baloldal minden aljasságra képes”, majd kicsit zavarosan a 2006-os tévészékház ügyét állították párhuzamba, amit a párt szerint szintén a baloldal hajtott végre, hogy így maradhasson hatalomban.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

 

(Indexkép forrása: Átlátszó Erdély / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló