2024. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#önkormányzatok #közmunka #nyugat-magyarország #kelet-magyarország

Az ország nyugati részén elfogytak a közmunkások, így van, ahol a polgármester nyírja a füvet


Somogy megye egyik településén például ez a helyzet.

 

Sok helyen az országban már annyira elfogytak a közmunkások, hogy a polgármesterek, falugondnokok vagy éppen a település lakói kénytelenek a közterületeket rendben tartani. Az ország azon részein, ahol van lehetőség elhelyezkedni, a közmunkát nagyon kevesen választják. Ezzel szemben például az ország északkeleti régióiban, sok helyen az egyetlen kereseti lehetőséget jelenti a közmunka – mutatja be az ATV Híradójának riportja.

 

Süle Tibor, a Somogy megyei Alsóbogát polgármestere füvet vágni indul a falu kistraktorjával a játszótérre. Elmondása szerint már 4-5 éve próbálja jelezni, hogy a kistelepülések komoly bajba kerülhetnek, ugyanis sok helyen elfogytak a közmunkások.

Találnak helyet a versenypiacon, és kiürülnek települések a foglalkoztatás terén. Ez egyrészről nagyon jó, mert a foglalkoztatásnál nincsen jobb a világon, de nem lesz lassan, aki üzemeltesse a településeinket"

– mondta az ATV Híradónk az alsóbogáti polgármester.

 

A falu első embere azt mondja, hogy ha kell, akkor a fűnyírás mellett akár permetezni is beáll. Segítője leginkább a falugondnok. Süle Tibor szerint egyébként egyszerű lenne a megoldás.

Élhető bért kéne adni, így valószínűleg szívesebben maradnának itthon, és lenne, aki segítene nekünk a feladataink elvégzésében”

– fogalmazott.

közmunkás-mti-Marjai János
Fotó Marjai János / MTI

Nincsenek ilyen gondjai a Nógrád megyei Nagylóc polgármesterének. Itt sokan élnek a közfoglalkoztatásból. A faluban nincs munkalehetőség, és nem tud mindenki messze menni.

Ezek az emberek azokból jönnek össze, akik nem tudnak Budapestre vagy más nagyvárosba eljárni. Nincs lehetőségük három műszakos munkát elvállalni. Ezek az emberek munkavégzésre kiválóan alkalmasak, csak már nem tudnak komolyabb utat megtenni, más faluba elmenni dolgozni”

– fejtegette a nógrádi település vezetője. .

 

Az ország nyugati részén  viszont az egyre nehezebb helyzetbe került önkormányzatok vezetői azt mondják, hogy saját erőből biztos, hogy nem tudják piaci alapon finanszírozni a településük karbantartását, így marad az önkénteskedés – szól az ATV riportja.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló