2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#önkormányzat #építkezés #lmp #semjén zsolt

Az önkormányzatok elleni hadjárat része a településrendezési jogok elvétele az LMP szerint

EÜ/MTI 2021.03.17. 11:25

Egertől is elveheti a jogot az Orbán-kormány, hogy a város egyes részein maga döntsön arról, hogy mit lehet építeni és mit nem.

A kormány tovább folytatja településellenes politikáját, az önkormányzatok jogainak szűkítését - mondta az LMP frakcióvezetője szerdai online sajtótájékoztatóján, a településszervezéssel összefüggő törvénymódosítást értékelve.

    

Az Egri Ügyek is beszámolt arról a törvényjavaslatról , amelyet múlt szerda késő este nyújtott be az Országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. a törvényjavaslat lényegében azt tenné lehetővé a kormányzat számára, hogy az önkormányzat akaratával szembe menve átminősítsen területeket, akár zöldterületeken is beruházásokat valósíthasson meg. Illetve megvonná azt a jogot az önkormányzatoktól, hogy saját területükön meghatározzák a rendezési tervet, és ezen belül az építési szabályokat.

keresztes lóránt
Keresztes László Lóránt

 

Keresztes László Lóránt felszólította a kabinetet, hogy fejezze be az önkormányzatok elleni hadjáratát és tekintse partnernek a településeket. Úgy értékelt, hogy az előterjesztés, amelynek tárgyalását szerdán kezdi meg a Ház, igen durva beavatkozás a településtervezés évtizedes rendszerébe. Erősíti a kabinet centralizációs törekvéseit azzal, hogy számos hatáskört von el a helyhatóságoktól, holott ennek semmilyen szakmai indoka nincs.
    

A javaslat emellett olyan általános szabályokat is tartalmaz, amelyek könnyítik a Balaton beépítését, valamint a műemlékvédelem is további csorbát szenved - tette hozzá. Keresztes László Lóránt "kifejezetten cinikus" lépésként jellemezte, hogy a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva teszi lehetővé a "központi diktátumok" körének bővítését. Hozzátette: hiányolja ugyanakkor az önkormányzatok kompenzálását az esetleges szervezeti átalakítások miatt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló