2021. május 6., Ivett Frida

Mindenki ügye

#magyar önkormányzatok szövetsége #gémesi györgy #önkormányzatok

Az önkormányzati szövetség elnöke szerint 100 milliárd forintot vett el a településektől a kormány

2021.01.16. 18:52

Gémesi György úgy látja, a Kádár-korszak tanácsrendszerének visszaépítése zajlik, egy annál is rosszabb formában.

Gémesi György sokadszorra ajánlotta fel a Magyar Önkormányzatok Szövetségének támogatását a pandémia elleni védekezéshez, nemrég pedig a fővárosi önkormányzatokkal közösen hívták fel a kormány figyelmét a Covid elleni vakcinák beadására alkalmas önkormányzati egészségügyi intézményekre, amelyek az egészségügyi személyzettel együtt rendelkezésére állnak az oltásokhoz – mondta a Szövetséget vezető gödöllői polgármester az Indexnek adott hosszú interjújában, amelyet a HVG szemlézett.

 

A városvezető elmondta, hogy orvosként oltáspárti, és szerinte nyilvánvaló, hogy a védekezés egyik leghatékonyabb eleme a védőoltás. A Covid elleni oltást a legegyszerűbben az önkormányzati egészségügyi alapellátás rendszerében lehet megoldani, hiszen a járóbeteg-ellátás 80 százalékát az önkormányzatok látják el. Kiemelte, hogy a járvány elleni védekezésre eddig egy fillért sem kaptak az önkormányzatok, holott például Ausztriában összesen 2,5 milliárd eurót kaptak az ottani városok és települések.

gémesi-györgy-mti-varga-györgy
Gémesi györgy (Fotó: Varga györgy / MTI)

 

Ugyanakkor Gödöllő esetében 70 millió forintnyi bevétel eltűnését jelentette az ingyenes parkolás, az iparűzési adó csökkentése 400-500 milliós bevételkiesést jelent a városnak. (Egerben az előbbi kapcsán 65 millió kötüli, utóbb kapcsán 1-1,5 millárdos kieséssel számol a városvezetés.) Csak a gépjárműadó elvétele pedig országosan 36 milliárd forinttól szabadította meg az önkormányzatokat. Gémesi szerint az önkormányzati rendszerből 100 milliárd forint került kivonásra.

 

A polgármester úgy vélti, hogy a támogatási rendszer eljárása alkotmányellenes. "Politikai döntés volt a működési plusztámogatás is, mint ahogy politikai döntés lesz az is, hogy egyenként tárgyalnak majd a 25 ezer fősnél nagyobb lélekszámú önkormányzatokkal" – fejtette ki az interjúban.

 

"Lényegét tekintve a középkádári korszak tanácsrendszerét építik vissza egy annál is rosszabb formában, ha ez így marad, a vezető politikai erő azt is mondhatja egy választás előtt, hogy akkor kap majd támogatást a település, ha fideszes lesz a polgármester" – vélekedett Gémesi György.

 

(Indexfotó: visiteger.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló