2023. március 26., Emánuel

Mindenki ügye

#lemondás #ellenzék #varga judit #igazságügyi minisztárium #márki-zay péter #kenőpénz #völner pál #mentelmi jog

Az igazságügyminiszter lemondását követeli az ellenzék a Völner-ügy miatt

Barna Benedek 2021.12.07. 17:04

Napokon belül összehívhatják a parlament Mentelmi bizottságának ülését a lemondott államtitkár mentelmi jogának ügyében.

 

Ahogy azt portálunk is megírta, kedden lemondott Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára, miután kiderült, hogy a legfőbb ügyész, Polt Péter hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt folyamatban lévő nyomozás miatt indítványozta, hogy függesszék fel a mentelmi jogát.

 

A hírre reagáltak az ellenzéki pártok és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is.

 

Márki-Zay: egy bűnöző figyel meg tisztességes állampolgárokat

 

Az egyesült ellenzék kormányfőjelöltje a Facebookon írt bejegyzésben – amelyet az Azonnali idéz – azt írta, hogy azt hitte, őt korrupció témában nem lehet már meglepni, de "mindig van lejjebb".

Ma a magyarok megtudhatták, hogy az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára, Völner Pál, Varga Judit miniszter helyettese és első számú bizalmasa rendszeresen papírzacskóban gyűjti be a kenőpénzt, milliókat töm a zsebébe a dubaji járattól bilincsben elvitt Schadl György, a Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. Mert már a végrehajtásból is lopnak. A kisembertől, a legelesettebbtől is lopnak. Nincs határ, lopniuk kell, mert csak lopni tudnak. A pénz útja pedig, ahogy ma kiderült, egészen a kormányig vezet

– fogalmazott a politikus, aki egyéként nem adta meg az ártatlanség vélelmét Völner Pálnak: a frissen lemondott államtitkárt konzekvensen bűnözőnek nevezi.

 

"Mit tett ezzel az országgal Orbán Viktor? A kormányában az Igazságügyi Minisztériumból irányítják a korrupciót, ráadásul annak a vezetőnek a kezében futnak össze a szálak, aki a Pegasus-kémszoftver bevetéséről dönt. Nálunk tehát az állam nem a bűnözőket figyeli titkosszolgálati eszközökkel, hanem egy bűnöző figyel meg tisztességes állampolgárokat, újságírókat, vállalkozókat" – kötötte össze a két ügyet a miniszterelnök-jelölt, majd arra szólította fel Völner Pált, mondjon le az országgyűlési mandátumáról is.

 

Márki-Zay ígéretet tett, hogy kormányváltás esetén megtisztítják a korrupciótól a minisztériumokat, a titkosszolgálatokat pedig "egy bűnözőket bújtató párt" szolgálata helyett az államérdek és a terrorizmus elleni harc szolgálatába állítják.

 

Távozásra szólították fel az igazságügyminisztert az ellenzéki pártok

 

Donáth Anna, a Momentum elnöke szintén a lehallhatási botrányra utalt a Völner-ügyet kommentáló Facebook-posztjában. "Ma az is kiderült, hogy Varga Judit ezzel egy olyan politikus kezébe adta azt a döntést, hogy ki ellen vethetik be Magyarországon a Pegasus-kémszoftvert, aki még Polt Péter ügyészsége szerint is korrupt" – írta az ellenzéki politikus, majd feltette-a kérdést, hogy vajon Völner engedélyezhette bárki lehallgatását kenőpénzért cserébe. Donáth Anna szerint az államtitkárhoz hasonlóan az igazságügyi miniszternek is le kellene mondania, mivel "nem csak képtelen ellátni feladatát és mással végezteti a lehallgatások engedélyeztetését, de saját minisztériumát és beosztottait is képtelen felügyelni".

völner-varga--fb--vargajudit
Kép forrása: Varga Judit Facebook-oldala

A Jobbik az Azonnali által idézett közleményében úgy fogalmaznak, "különösen vérlázító", hogy Völner a kenőpénzt (2-5 millió forintot) a gyanú szerint "azoktól a végrehajtóktól kapta, akiknek a ténykedése folytán családok tízezrei kerültek az utcára a Fidesz-kormányzás több mint egy évtizedében". A Momentum elnökéhez hasonlóan a Jobbik is arról ír, hogy szerintük ennyivel "nem úszhatják meg Orbánék", és az ügy miatt "helyettesét követve Varga Judit is haladéktalanul vegye a kabátját".

 

A történteket a Mi Hazánk is elítélte. A szélsőjobboldali radikális párt közleményében azt írták: "Nem meglepő, hogy a kormány vezetéséből is érintett valaki, köztudott ugyanis, hogy a maffiaszerűen működő végrehajtói rendszer nem működhetne egy őket erősen támogató korrupt politikai háttér nélkül!”. Szerintük "a nyomozásból tisztán látszik, milyen mélyen benne van a Fidesz a végrehajtók törvényesített ámokfutásában", aminek minél előbb véget kell vetni. Azt írták, nem "szuperhatóságot" kellene létrehozni a végrehajtók fölé, ehelyett "tényleges megoldást" sürgettek, ugyanakkor azt nem közölték, mit értenek ez alatt.

 

Az ellenzéki összefogás pártja a délután folyamán közös sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen a 24.hu beszámolója szerint szintén távozásra szólították fel Varga Juditot, és követelték, hogy Völner a képviselői mandátumáról is mondjon le. A DK-s Szakács László azt is elmondta, hogy részletes tájékoztatást akar kérni a kormánytól, hogy érintettek-e más kormánytagok az ügyben.

 

Völner mentelmi jogáról mr a jövő héten dönthetnek

 

A parlament Mentelmi bizottságának párbeszédes alelnöke, a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy akár már a jövő héten összehívhatnak egy ülést, hogy döntsenek Völner mentelmi jogának ügyében.

 

"A parlamenti képviselőket mentelmi jog védi, vagyis amíg érvényes a mandátumuk, nem lehet büntetőeljárást indítani ellenük – kivéve, ha a Mentelmi bizottság, majd ennek döntése nyomán az Országgyűlés többsége másképp nem dönt. A bizottság közvádas ügyekben mindig a mentelmi jog felfüggesztését javasolja, és az Országgyűlés is eddig minden esetben a bizottság állásfoglalásának megfelelően döntött" – írja az azonnali.hu.

 

Kocsis-Cake Olivio szerint ezek után semmi akadálya, hogy akár már hétfőre összehívják a Mentelmi bizottságot és döntsenek Völner ügyében. Ezek után pedig még aznap vagy az azutáni napokban az Országgyűlés is megteheti ugyanezt, ugyanis a parlament idei utolsó rendes ülését három naposra tervezték. Ha viszont jövő héten nem döntenek, akkor legkorábban februárra csúszhat a Legfőbb Ügylszség kérelmének megtárgyalása (addig pedig a nyomozás sem haladhatna érdemben a frissen lemondott államtitkár ügyében, hiszen ki sem lehetne hallgatni Völner Pált).

Nagyon reméljük, hogy most a Fidesz nem kezd el trükközhetni azzal, hogy nem dönt időben a mentelmi jogról, mindenesetre kértem már a kollégáimat, hogy vizsgálják meg, milyen lehetőségeink vannak egy ilyen helyzet megelőzésére

– fogalmazott az ellenzéki politikus.

 

Fidesz: megszavazzuk a mentelmi jog felfüggesztését

 

Az ellenzéki megnyilvánulásokra reagálva aztán a Fidesz közleményt adott ki, amelyben némi gyurcsányozás és sorosozás mellett kijelentik: "A kormánypártok meg fogják szavazni Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését, mert tisztáznia kell magát az igazságszolgáltatás előtt és örülünk, hogy ezt ő maga is így érzi és azonnal lemondott."

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló