2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#zöldfül #energia

Az EU nem csak érték- és érdek-, hanem energiaközösség is

Nagy Donát 2021.06.01. 09:26

Egyre tisztábbak a szabályok.

Júliustól az EU tagállamaiban, így hazánkban is biztosítani kell minden fogyasztó számára a lehetőséget, hogy egyénileg vagy közösségben megújuló energiát termelhessen, tárolhasson, fogyaszthasson és eladhasson. Az ezt megalapozó törvény a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben, írja a Magyar Természetvédők Szövetsége

solar-2666770_1280
Fotó: Pixabay

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége az Európai Klímakezdeményezés (EUKI) támogatásával megvalósuló közösségi energia projektje zárásaként tegnap online műhelynapot tartott, ahol a közösségi energiával kapcsolatos uniós jogszabályok átültetésének folyamatát mutatta be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) előadója. A civil szakértők értékelték az energiaközösségeknek tervezett uniós forrásokat.

Biztató, hogy sok helyről várható forrás a termelő-fogyasztók és energiaközösségek napelemes beruházásainak támogatására, de félő, hogy a pontatlan szabályozás és a 100%-os támogatási arány miatt nem a leghatékonyabban kerülnek felhasználásra ezek a források, az energiaszegénység, illetve az energiafogyasztás csökkentéséhez sem fognak kellő mértékben hozzájárulni

- mondta Kovács Bence, az MTVSZ közösségi energia programjának vezetője.

 

A fórum másik fő üzenete, hogy az energiaközösségeket támogató keretrendszert erősíteni szükséges. Az uniós megújuló energia irányelv ( REDII) is előírja, hogy a tagállamok értékeljék az energiaközösségek indítása és működése előtt álló akadályokat és lehetőségeket, majd ezek kezelésére támogató keretrendszert alkossanak. A magyar energiahatóságnak (MEKH) 2022 végére kell elkészítenie ezt az értékelést.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló