2024. április 23., Béla

Mindenki ügye

#európai unió #adó #multik #varga mihály #minimumadó #vétó

Az EU megadóztatta volna a multikat, Magyarország megvétózta a döntést

Nagy Donát 2022.06.17. 17:15

A magyar kormány nem akar úgy plusz terhet kiróni az óriásvállalatokra, hogy a szabály mindenkire érvényes.

Beváltotta a fenyegetését a magyar kormány és megvétózta a globális minimumadóról szóló uniós jogszabályt

– írja a HVG a pénzügyminiszterek luxemburgi tanácskozása után.

 

A minimumadó egy 15 százalékos adó lenne, amelyet a legnagyobb vállalatoknak kellene fizetniük 750 millió euró csoportszintű árbevétel fölött. Az adóelkerülések érdekében a világ több mint 140 országában vezetnék be, a az OECD és a G20 országok égisze alatt, de ehhez kell igazítani az EU-s szabályozást.

 

A magyar kormány érvelése szerint versenyhátrányt jelentene, ha Európában hamarabb alkalmaznák a szabályokat, ezért nem támogatják most ezt a jogszabályt.

varga-mihaly-mti-koszticsák-szilárd-
Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Magyarország tavaly őszig ugyanígy tiltakozott a minimumadó ellen, de azóta látszólag támogatta. Most viszont megint fordult a kormány szándéka.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint ugyanis

a globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását. [...] Magyarország nem gondolja, hogy amikor az energiaárak emelkednek, amikor a családokra nehezedő terhek gyarapodnak, amikor a vállalatokra leselkedő kihívások száma növekedik, akkor erre az intézkedésre sort lehetne keríteni."

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a soros uniós elnökség nevében azt mondta, hogy magyar vétó megmutatta, véget kell vetni annak, hogy adózási kérdésekben csak egyhangú döntést lehet hozni a tanácsban. Ugyanakkor a francia miniszter és Paolo Gentiloni uniós pénzügyi biztos is eltökélt abban, hogy még ebben a hónapban megoldást találjanak.

A 15 százalékos minimális tényleges társasági adókulcs évi 48 milliárd eurós további adóbevételt jelentene az EU számára a multik felől.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló