2024. július 23., Lenke

Mindenki ügye

#kormány #ellenzék #üzemanyagár #reakció

"Az étolaj árát is jogos lenne befagyasztani" – így reagált az ellenzék a benzinár-döntésre

Kósa András 2021.11.12. 11:21

Az ellenzék szerint a magas infláció és gyenge forint kombinációját nem kompenzálja a lakosság részére a 480 forintban befagyasztott benzinár.

azonnalipp

Egységesen szükséges de önmagában elégséges lépésnek minősítették az ellenzéki pártok, hogy a kormány hétfőtől három hónapra literenként 480 forintban maximálta a 95-ös benzin, valamint dízel üzemanyag literenkénti árát. Mint Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, a döntés egyelőre három hónapra érvényes (Orbán Viktor két hete a Kossuth Rádióban még kockázatosnak minősítette a lépést, mert szerinte piaci zavarokat is okozhat, és a hírre valóban esni kezdett a MOL részvényeinek árfolyama), a rendelkezést megszegő benzinkutakat bezárhatják.

Burány Sándor az MSZP politikusa azt mondta az Azonnalinak, hogy „a benzinár befagyasztás tüneti kezelés:

a kormány ezzel azt orvosolja, amit részben maga idézett elő, hiszen a világpiaci tendenciák mellett 27 százalékos áfa és gyenge forint is felelős az árért, ezekről azonban a kormány tehet”. A párbeszéd szerint ezért általában az inflációt kellene kezelni, hiszen „az étolaj árát is jogos lenne befagyasztani, az ugyanúgy 30 százalékkal nőtt mint az üzemanyagé”, majd hozzátették, hogy a párt egy éve kéri, hogy „az infláció veszteseit pótolja a kormány a 6,5 százalékos pénzromlás miatt. Emeljék a GYES-t, a GYED-et, a családi pótlékot és az öregségi nyugdíjat is” – mondta el Burány Sándor, a Párbeszéd frakciójában helyetfoglaló MSZP-s képviselő.

 

A Jobbik szerint ők harcolták ki az intézkedést

 

A Jobbik elnöke, Jakab Péter közösségi oldalára feltöltött videójában szintén arról beszélt, hetek óta követelték a benzin árának befagyasztását és az ára adótartalmának csökkentését,

erről éppen szerdán nyújtottak be parlamenti határozati javaslatot, Mátészalkán pedig demonstrációt is szerveztek.

„A kormány meghátrált” – kommentálta a döntést a pártelnök, arra emlékeztetve, hogy a magyar benzinár az osztrákkal van egy szinten. A Jobbik ettől függetlenül továbbra is a 27 százalékos ÁFA és a literenkénti 120 forintos jövedéki adó legalább ideiglenes felfüggesztését követeli.

 

Az MSZP sajtóosztálya megkeresésünkre azt írta, „rengetegszer elmondtuk az elmúlt napokban, hogy tarthatatlan a benzinár, és azonnali kormányzati beavatkozásra van szükség. A Fidesz-kormány végre belátta, hogy igazunk van, nem tudjuk, mi tartott eddig, hogy meghozzák a döntést”.

mszp-jobbik
Burányi Sándor és Jakab Péter (Képek forrása: Facebook; Montázs: Azonnali)

A szocialisták szerint ugyanakkor a 480 forint is „még túl magas ár, kicsit lassul ettől az infláció, de ugyanúgy beépül az árakba. Sajnos a forint rendkívül gyenge, ezt mutatja az is, hogy amikor utoljára 82 dollár körül volt az olajár, mint most, akkor is ugyanennyi adótartalma volt az üzemanyagnak, mégis 400 forint volt a felhasználói ár”. Ezért a párt szerint a forint erősödése csökkentheti csak tartósan az üzemanyagárakat. Az MSZP ezért „továbbra is azt követeli a kormánytól, vessen véget annak a korszaknak, amikor 500 forint fölötti üzemanyagár mellett 27 százalékos áfával sarcolja a magyar családokat” – zárja válaszát az MSZP.

 

A többi ellenzéki párt csütörtökön nem reagált az Azonnali megkeresésére. Pénteken aztán megérkezett az LMP reakciója is.

 

A zöldpárt „az üzemanyagárak esetében bevezetett ársapka-szabályozást semmiképp nem tartja hosszútávon fenntartható megoldásnak”.

 

Az LMP kiemeli, hogy zöldpártként számukra

alapvető dilemma a környezetkárosító üzemanyagoknak, illetve magának az autózásnak a támogatása, miközben ma Magyarországon nagyon sokak számára az autós közlekedésnek nincs alternatívája.

Az LMP szerint „a tömegközlekedés fejlesztésével, a fosszilis energiahordozók használatának visszaszorításával és differenciált, a rászorultsági szempontokat figyelembe vevő támogatási rendszerek kidolgozásával” kellene fenntartható megoldást találnia „a jelenlegi, vagy inkább már a következő kormánynak”.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

(Indexfotó: Pixabay)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló