2024. június 21., Alajos Leila

Mindenki ügye

#zöldfül #madárvédelem #partifecske

Az építési területre beköltöző partifecskék védelmére figyelmeztet az MME

Farkas Bazsi 2023.04.04. 11:23

Ahol megjelennek a madarak, ott le kell állítani a munkát.

 

A tavasszal Magyarországra visszatérő és gyakran építési területekre fészkelő partifecskék védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte, hogy a tavasszal visszatérő partifecskék sokszor olyan helyekre fészkelnek be, ahol miattuk hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy ha ez nem történik meg, és illegálisan folytatódik tovább a munkavégzés, az teljes kolóniák, a tojások, a kotló és az etető madarak, valamint a fiókák pusztulását okozhatja - áll az MME hétfői közleményében.

 

 

fotó: Getty Images

 

Április második felétől május végéig könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba több tucatnyi, vagy akár százas nagyságrendben költöznek be partifecskepárok.

 

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében nem folytatható tovább. A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket - amelyek azonosításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni - akár a napi munkavégzést követően, de legalább egynapos munkamegszakítás esetén ponyvás, Raschel-hálós takarással a partifecskék számára érdektelenné teszik.

 

Az MME a két sárfészket építő faj, a füsti és a molnárfecske mellett elindította a partfalakban fészkelő partifecskék, és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok költését segítő akcióját is. A téli időszakban erodálódott, néhány méter magas partfalak március-áprilisi függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, de ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is - írják a közleményben.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló