2024. június 23., Zoltán

Mindenki ügye

#zöldfül #apály #energia

Az energiát szinte ingyen is termelhetnénk

Nagy Donát 2021.05.26. 14:11

A tengerparti országok hatalmas, eddig többnyire kiaknázatlan energiaforráson ülnek.

Az árapály és az óceánok hullámzása az egész világ energiaigényét fedezhetné, írja a Másfélfok. A cikk szerint hatalmas, eddig kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a tengerek, óceánok energiájának kinyerésében, és a becslések szerint csak ez a megújuló energia sokszorosan képes volna fedezni az egész világ energiaigényét.

 

Ez a fajta megoldás főként az Egyesült Királyság, Franciaország, Norvégia és Spanyolország esetében lenne kiemelkedően hasznos, ám mivel azonban a villamos energia nem áll meg a határoknál, és az európai hálózat már most összekapcsoltan működik, ez a termelés az egész európai energiamixben megjelenne.

wave-384385_1280
Fotó: Pixabay

 

A technológiáról azt írják, hogy a part menti területeken jelentős vízszintváltozással járó árapály rendszeres időközönként kiszámítható áramlásokat hoz létre, így az ide felhúzott gátrendszer két oldala közötti vízszintkülönbségből fakadó potenciális energia különbséget alakítják át mozgási energiává.

 

A jelenség ugyan kevés helyszínen használható ki, de maga a technológia mára már teljesen kiforrott, az első ilyen erőmű már több mint fél évszázada üzemel Franciaországban.

 

Szakértők szerint mivel a Föld felszínének nagy részét vízfelületek foglalják el, logikus a terjeszkedés ezen irányba, ami a közismertebb szélturbinákkal vagy napelemekkel ötvözve csak még hatékonyabb lehet.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló