2021. April 12., Gyula

Mindenki ügye

#zöldfül #időjárás #klímaváltozás

Az elmúlt húsz évben közel félmillió ember halt meg az időjárási szélsőségek miatt

2021.2.1. 17:29

A viharok, áradások és hőhullámok rengeteg emberéletet követeltek és több ezermilliárd dolláros kárt okoztak.

2000 és 2019 között 475 ezer ember halt meg extrém időjárási jelenségek, viharok, áradások és hőhullámok miatt, az ezek által okozott kár pedig több mint 2,5 ezermilliárd dollár. Több mint 11 ezer extrém időjárási jelenség fordult elő majdnem 20 év alatt – írja a HVG a Germanwatch nevű környezetvédelmi szervezet nemrég megjelent, klímakockázati indexére hivatkozva.

 

A szervezet 16 éve publikálja az időjárási anomáliák hatásait, mostani jelentése szerint 2019-ben leginkább viharok, földcsuszamlások, valamint hirtelen leeső csapadék okozott nagy kárt. Azt írják, tavaly tízből hat országban pusztítottak trópusi ciklonok, amelyek előfordulása és intenzitása várhatóan csak gyakoribb és erősebb lesz.

A szélsőséges időjárás leginkább a fejlődő országokat érinti egyelőre, ez részben azzal is magyarázható, hogy ott a legnehezebb felkészülni és alkalmazkodni.

Tíz országból, a szélsőséges időjárás sújtotta területek közül 8 fejlődő: alacsony vagy közepesen alacsony jövedelemmel. 2019-ben Mozambik, Zimbabwe és a Bahamák voltak a leginkább érintett területek, de húszéves távlatban Mianmart, Puerto Ricót és Haitit sújtották a leginkább viharok.

rombolás-pikrepo
Fotó: pikrepo.com
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló