2021. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

Felmérés: az életük javulását várják a magyarok 2021-től, de nem hisznek egy járvány utáni jobb világban

2019.11.30. 00:00

A többség bízik abban, hogy a járványt követően a dolgok visszatérnek a normális kerékvágásba.

 

Az emberek 91 százaléka szerint hazája, 74 százaléka szerint pedig önmaga, családja szempontjából is rossz évet zártunk. Abban, hogy a világ gazdasága jövőre erősödik a magyarok 45 százaléka bízik (a világátlag 54%), ugyanakkor 84 százalék mégis hisz abban (a globális szint 77%), hogy számára jobb lesz 2021-ben – írja az Ipsos felmérésére hivatkozva a 24.hu.

 

 

A közvélemény-kutató cég hetedik alkalommal végezte el év végi, Global Predictions nevű nemzetközi kutatását, 31 országban vizsgálta a lakosság jövő évi várakozásait. Az eredményekre pedig nagy hatással volt a koronavírus-járvány.

 

A gazdasági folyamatokat illetően optimistábbak az ázsiaiak, a másik végletet képviselik az európaiak, akik közül még így is a magyarok bizonyultak legbizakodóbbnak.

 

A koronavírus második hulláma idején felvett adatok szerint a világ lakosságának 68 százaléka hisz egy hatékony vakcinában, a magyarok optimizmusa átlagos volt (69%). A globális értékhez hasonló, hogy a magyarok 61 százaléka szerint a vakcina hamarosan mindenkinek elérhető lesz, de 46 százalék tart egy új, hasonlóan veszélyes pandémiától.

 

 

A koronavírus utáni életről ugyanakkor a világátlagtól eltérően vélekedünk. Abban, hogy az ország élete visszatér a normális kerékvágásba, a magyarok 46 százaléka hisz, amivel Európában a legoptimistábbak vagyunk. Azzal azonban már sokkal kevesebben értenek egyet (mindössze 18%), hogy a járvány okozta válságnak köszönhetően a Föld végül jobb hellyé válik (ez jóval a 30 százalékos világátlag alatt van). A magyarok többsége (57%) tart a társadalom kettészakadásától, aminél viszont a globális várakozások még pesszimistábbak (66%).

 

(Indexkép: pixabay.com)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló