2024. február 25., Mátyás

Mindenki ügye

#ungár péter #közalkalmazott #kulturális dolgozók #alapvető jogok biztosa #kkdsz

Az ombudsman szerint nem gond a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának elvétele


És amivel "nincs gond": a kulturális dolgozók elveszítik a magasabb felmentési időt, a nagyobb végkielégítést, a pótszabadságok egy részét, a nők esetében a korai nyugdíjazás rosszabb feltételekkel érvényesíthető, végül pedig elveszítik az őket védő felmentési korlátozásokat is.

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa Ungár Péternek írt válaszából legalábbis az derül ki, hogy „voltaképpen semmi kivetnivaló nincs a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának az elvételében."

 

„Pedig, ahogy a Mérce találóan írta, annyit történt, hogy a kulturális dolgozók számára ötvözte a kormány a versenyszféra és a közszféra hátrányait"

 

– írja Ungár Péter a Facebook-oldalán.

 

Emlékeztetett: a kultúra területén dolgozó közalkalmazottak többek között az alábbi előnyöket veszítették el:
1. magasabb felmentési idő,
2. nagyobb végkielégítés,
3. több pótszabadság,
4. nők esetében rosszabb feltételekkel érvényesíthető a 40 éves munkaviszonnyal történő nyugdíjazás;
5. az állásfelajánlás kötelezettségre nincs mód, valamint megszűntek a közalkalmazottakat egyébként védő felmentési korlátozások.

 

Az LMP Vas megyei politikusa szerint „a közalkalmazottak és a a kulturális dolgozók nem számíthatnak a kormányra. 2022 után, ha lesz beleszólásom, az új kormánytöbbségre viszont számíthatnak"

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A szakszervezetek is tiltakoznak, eddig hiába

 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) is tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszüntetése ellen. Egyúttal érdemi érdekegyeztetést követelnek.

 

A KKDSZ közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulturális közszolgálatban dolgozók fizetése mindig alacsonyabb volt, mint a piaci területen dolgozóké. A kormány a tervezett változtatással a csekély kedvezményeket elvonva a korábbiaknál is rosszabb egzisztenciális helyzetbe hozza a kulturális dolgozókat - írták.

 

Véleményük szerint félő, hogy a területet még több magasan kvalifikált szakember hagyja el, és sok, a közgyűjteményi, kulturális pálya iránt érdeklődő, tehetséges fiatal nem azt választja.

 

A szakszervezet tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszüntetése ellen

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszüntetése ellen. Egyúttal érdemi érdekegyeztetést követelnek. A szakszervezet elnöksége az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: megdöbbenéssel és felháborodással fogadták a kormányzat legújabb törvénymódosítási tervét, amely megváltoztatná a kulturális területen dolgozók jogállását.

Sajtóhírek szerint november elsejétől megszűnne a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státusza egy törvénymódosító javaslat szerint. A tervezetről a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete számolt be, miután április 9-én levelet kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ebben azt kérték tőlük, hogy április 14-én reggel fél 9-ig küldjék el észrevételeiket.

 

via ugytudjuk.hu

 

(Indexfotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

 

Ungár Péter az Egri Ügyek kiadójának résztulajdonosa

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló