2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#kormány #propaganda #e-mail

Az adatvédelmi biztos szerint rendben volt, hogy propagandát küldtek az oltásregisztrációs email-címekre

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2022.04.11. 16:03

Hiába csak oltásért mentünk, kaptunk mellé önfényezést a kormány részéről.

 

Még az év elején indult meg a kormánypropaganda azok az e-mail címek felé, amelyeket a vakcinainfón adtak meg a regisztrálók. Az e-maileket még tavaly kezdte gyűjteni az oldal, miután megindult a regisztráció az oltásokra. Csakhogy később már nem az oltásokról érkeztek információk, hanem a kormány önreklámozása kezdett ömleni a postafiókokba.

 

Annak idején a Vakcinainfó oldalán két ablakot is bepipálhattunk. Az egyik kötelező volt, és persze indokolt is: itt a regisztráló hozzájárult, hogy adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) használja, így e-mailben is megkaphattuk a szükséges tájékoztatást.

 

A második ablak már trükkösebb volt, itt ugyanis csak az állt, hogy

hozzájárulásunkat adjuk, hogy a később kapcsolattartás céljából kezeljék a kapcsolattartási adatainkat.

Ez azonban nem csak az elektronikus postafiókot jelentette, hanem bizony nevet, telefonszámot és címet is. Ráadásul az adatkezelési tájékoztatóból az is kiderültl hogy az adataokat nem a NEAK, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezeli. Míg azonban korábban tessék-lássék módon, de legalább volt szó az oltásról és járvány elleni védekezésről ezekben a hírlevelekben, addig az év elején már arra sem vették a fáradságot, hogy említést tegyenek róla.

 

Az Ugytudjuk.hu olvasójának postafiókjába érkezett levélben ugyanis az eufemisztikusan csak tájékoztató irodának hívott propagandaosztálytól családi adó-visszatérítésről, a 13. havi nyugdíjról és a 25 éven aluliak úgynevezett adómentességéről "tájékoztat" a kormány.

pikrepo-com - email
Fotó: pikrepo.com

A napokban aztán megjelent egy állásfoglalás a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság oldalán, ahol már azt jelentik be, hogy a NAIH előtt több vizsgálat indult olyan bejelentések nyomán, amelyekben valamely érintett azt panaszolta, hogy bár megadta a hozzájárulását a koronavírus elleni oltásra történt regisztrációja során a későbbi kapcsolattartás céljából történő adatkezelésre, mégis jogsértőnek tartja, hogy nem kizárólag az oltással, illetve a koronavírussal összefüggő hírlevelet kapott. 

 

A Hatóság gyakorlata szerint ilyen panasz esetén minden esetben a vakcinainfo.gov.hu-n közzétett és folyamatosan hozzáférhető adatkezelési tájékoztató tartalmát tekinti irányadónak. Ez pedig kimondja, hogy

Amennyiben Ön továbbra is kapcsolatban kíván maradni Magyarország Kormányával, az űrlap végén található „Hozzájárulok, hogy későbbi kapcsolattartás céljából a megadott kapcsolattartási adataimat visszavonásomig kezeljék az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerintgombra kattintással Ön önkéntes hozzájárulását adja, hogy további kapcsolattartás, véleménykérés, tájékoztatás, illetve elektronikus levél küldése céljából a közölt kapcsolattartási adatait (név, lakcím, e-mail-cím, telefonszám) Magyarország Kormánya megbízásából a Miniszterelnöki Kabinetiroda a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontjára figyelemmel a hozzájáruló nyilatkozata visszavonásáig kezelje. Ez esetben adatait az adatok átadását  övetően az Idomsoft Zrt. (1134 Budapest, Tüzér utca 41.), mint adatfeldolgozó tárolja.

Ez tehát azt jelenti, hogy Magyarország Kormánya nem adatkezelő, a panaszokkal érintett hírlevelek küldéséhez az email címek adatkezelőjeként a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mint jogi személyt jelöltek meg. A NAIH szerint pedig az adatkezelési tájékoztató alapján

az adatkezelőnek, valamint adatfeldolgozójának a „későbbi kapcsolattartás”, nem pedig a kizárólag oltással, illetve koronavírussal kapcsolatos hírlevélküldés volt a megjelölt adatkezelési célja.

Ehhez egyébként mindenki hozzá is járult, aki beikszelte a második négyzetet is, amikor még az oltásokért regisztrált. A NAIH szerint így ténylegesen jogsértő adatkezelést nem történt.

 

A hatóság viszont adott egy kis tippet: ha már nem szeretnénk ilyen leveleket kapni, akkor azt jelezhetjük az adatkezelő irányába, akinek törölnie kell a begyűjtött adatokat. 

 

(Via ugytudjuk.hu)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló