2024. május 24., Eszter Eliza

Mindenki ügye

#demonstráció #gazdatüntetés

Augusztus 20-ára hirdették meg a budapesti gazdatüntetést

Barna Benedek 2022.07.29. 18:40

A demonstráció szervezője azt mondta, ha úgy látják, hogy nem partnerként kezeli őket a kormány, "felveszik a kesztyűt".

 

Ahogy arról portálunk is hírt adott, országos gazdatüntetés jöhet a nyáron, a szervezők szerint már több mint ezren jelezték, hogy részt vennének. Szabó Bálint szegedi független önkormányzati képviselő, a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnöke a héten a tervezett dátumot is közölte: augusztus 20-ára hirdették meg a fővárosi tüntetést.

 

Szabó Bálint a közösségi oldalán azt írta, Budapesten mellett vidéki városokban is arra akarják felhívni a figyelmet, hogy "ma a mezőgazdaságot, a vidéket nem képviseli senki".

Miközben a szakmainak és érdekképviseletinek hazudott szervezetek nem csinálnak semmit, a mai magyar agrárkormányzat élén a miniszterrel egyszerűen kiszolgálja néhány agrárbáró személyes és üzleti érdekeit"

– fogalmazott.

 

 

A gazdatüntetés okával kapcsolatban egyébként korábban Szabó úgy nyilatkozott, hogy nem egy bizonyos döntés ellen tiltakoznak, hanem az általános állapotok tarthatatlanságára kívánják felhívni a figyelmet, úgymint az aszály és jégkárok elleni védelem hiányára, a kamarák nem megfelelő űködésére, valamint az új rezsiszabályozás gazdálkodókra gyakorolt hatására.

 

Most az AgrárUniónak arról beszélt, hogy úgy látják, az agráriumnak ma nincs valós érdekképviselete, emiatt pedig Kelet-Magyarország nagy részén, az Alföldön mára "tarthatatlanná vált a helyzet", ami a teljes ágazatot érinti.

Az elmúlt három évtized mulasztása, hogy hagytuk az Alföldet elsivatagosodni, ami a növénytermesztésre és az állattenyésztésre, illetve lényegében a teljes hazai vertikumra hatással van. Ez mindkét politikai oldal felelőssége, ezért hangsúlyozni szeretném, hogy a tervezett demonstrációink nem kizárólag a jelenlegi kormányoldalnak szólnak, hanem az egész hazai politikai szcénának. Ha lehet így fogalmazni: rendszerkritikus tüntetést szeretnénk tartani annak érdekében, hogy ráirányítsuk a figyelmet az agráriumban kialakult helyzet tarthatatlanságára"

– nyilatkozta.

 

Elmondása szerint

több vidéki nagyvárosban várható gazdademonstráció, ezeken jelen állás szerint az egyes helyszíneken – megyénként – 50-100 traktorral vesznek részt a gazdák. A budapesti demonstrációt augusztus 20-ra, a nemzeti ünnepre tervezik.

"Természetesen a tűzijátékot nem kívánjuk megzavarni, a tüntetésre napközben kerül sor" – tette hozzá.

 

Nem akarnak kormányt buktatni

 

A szakmai szervezet elnöke a Facebookon úgy hirdeti a tüntetést, hogy az "nem kormánybuktatás, csak kritika", és a nyilatkozatában szintén ezt emelte ki, ugyanakkor azt is elmondta, hogy a kabinet reakciójától függ, hogyan tovább.

Félreértés ne essék, nem kívánunk kormánybuktató, vagy kormányváltó erővé avanzsálni, ilyen ambícióink nincsenek, de amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten: ha a kormány bennünk nem partnert, hanem ellenfelet, esetleg legyőzendő ellenséget lát, akkor készek leszünk más társadalmi csoportok mozgósítására is és felvesszük a kesztyűt"

– fogalmazott.

 

 

(Az indexképen egy 2018-as szabolcsi gazdatüntetés; fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló