2022. augusztus 8., László

Mindenki ügye

#pénz #szja #infláció

Átlátszó: A választások előtt visszatérített SZJA már rég visszavándorolt a költségvetésbe

Nagy Donát 2022.08.04. 17:50

Az egyre dráguló bolti termékek miatt közel 800 milliárd forint extraprofitja lett az államnak pusztán az ÁFA-bevételekből az első félévben, a megemelt rezsi után fizetett adó ebben még benne sincs.

 

A Magyar Államkincstár első hathavi adatai alapján a száguldó infláció alaposan megtömi a költségvetést, írja az Átlátszó.

A lap szerint közel 800 milliárd forinttal több lett az állam ÁFA-bevétele 2022 első félévében, mint az előző év azonos időszakában.

A többlet az országgyűlési választások előtt kiosztott SZJA-visszatérítésnél már most 100 milliárd forinttal magasabb összeg.

 

Mindez úgy lehetséges, hogy a voksolás előtt kiosztott pénzt az emebrek a mindennapi kiadásokra és megtakarításokra használják fel, ezek után pedig keményen adózni kell. 

 

A 2022-es választások előtti SZJA-visszatérítést 2021 nyarán harangozta be Orbán Viktor. Akkor a miniszterelnök kijelentette, 2022-ben nem lesz "választási költségvetés", majd úgy folytatta: ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést – a költségvetés 4,3-ra van tervezve –, akkor a gyermeket nevelő szülőknek 2022-ben visszaadjuk azt az adót, amelyet 2021-ben befizettek SZJA-ként.

 

A kifizetett összeg a 650 milliárd forintot közelítette meg, de úgy tűnik, hogy az SZJA-visszatérítés az elszabaduló árak miatt már az év első hat hónapjában tulajdonképpen visszavándorolt a családoktól a költségvetésbe.

 

A lap szerint 2022 első félévében az előző év azonos időszakához képest 764 milliárd forinttal több ÁFA folyt be a költségvetésbe. (A 2021-es adatoktól való eltérés az év első 5 hónapjában még csak plusz 586 milliárd forint volt.) Megjegyzik, hogy miközben drasztikusan nőnek az élelmiszerárak, a fizetések nem.

Ez azt jelenti, hogy az átlagember a bérének eddig mondjuk 20 százalékát költötte élelmiszerre, most viszont a fizetése 30 százalékát költi ételre.

(Indexfotó: Balogh Zoltán / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló