2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#infláció #drágulás #ársapka

Ársapkát kapott a tojás és a burgonya is!

Farkas Bazsi 2022.11.09. 10:43

 

Bővült az ársapkás termékek sora.

 

Kormányinfót tartanak ma délelőtt, itt azzal kezdett Gulyás Gergely, kancellária miniszter, hogy a bejelentett kilencedik uniós szankciós csomag hatására nőtt a gáz ára. Fenntartja a kormány a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig, a benzinár stopot, és az élelmiszerár stopot. 

 

Újabb két termékre szükséges kiterjeszteni az árstopok rendszerét. Ez a tojás és a burgonya lesz - jelentette be a miniszter.

A tojás és a burgonya esetében a 2022. szeptember 30-án érvényes bruttó árat kell alkalmazni.

A szeptember 30-i szinten rögzítik a tojás és burgonya árát. Ez azt jelenti, hogy a tojás ára 25 százalékkal, a burgonyáé 10 százalékkal lesz alacsonyabb, mint most.

A döntés 0,1-0,2 százalékkal csökkentheti az inflációt a kormány számításai szerint.

 

A szerdai kormányinfó főbb bejelentési között elhangzott, hogy nem lehet magasabb a rendszerhasználati díj a lakossági fogyasztóknak, így 2023-ban sem lehet emelni a rendszerhasználati díjon. A kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre extraprofitadót vetnek ki, ebből megközelítőleg 40 milliárd forint bevétl érkezhet a költségvetésbe Gulyás Gergely szerint.

 

Az infláció leszorítása érdekében fenntartják az üzemanyagár-stopot és a kamatstopot is.

 

Az uniós pénzekről is szó volt. Gulyás Gergely szerint a kormány a megállapodás érdekében sokat tett. 17 vállalást tettek, törvényeket fogadtak el, létre jött az Integritás Hatóság. 

 

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy a tárgyalások alatt egyre újabb követelésekkel találkoztak. Nem lesznek szervezeti változások, csak a hatáskörök megoszlásáról fogadnak el döntéseket, ezzel a miniszter szerint az utolsó feltétel is teljesül, ami gátolta a helyreállítási alap forrásainak lehívását. Az igazságszolgáltatást függetlennek, az Európai Bizottság felvetéseit alaptalannak nevezte Gulyás.

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló