2022. január 28., Károly Karola

Mindenki ügye

#árstop #árbefagyasztás

Árbefagyasztás: a jobb minőségű magyar hús külföldre mehet, a helyére pedig jöhet az olcsó, fagyasztott importáru, mondjuk Brazíliából

Nagy Donát 2022.01.14. 07:54

A kereskedők sem hülyék, hogy veszteséggel árulják a portékájukat.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy hat élelmiszerre árstopot vezetnek be, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől pedig azt is megtudhattuk a csütörtöki kormányinfón, hogy

az október 15-ei árakhoz az online kasszák adatai alapján kell visszatérniük a kereskedőknek a kristálycukornál, a finomlisztnél, a napraforgó étolajnál, a sertéscombnál, a csirkemellnél és a 2,8 százalékos tejnél.

Sőt, Gulyás szavai alapján a csirkefarhátnál is.

Tehát nem egyenárak lesznek, így aztán a fogyasztók számára nehezen lesz tetten érhető az árbefagyasztás, ami legalább három hónapig lesz érvényben, tehát április végéig, miközben április 3-án lesz az országgyűlési választás.

A 24.hu Raskó György agrárközgazdászt kérdezte, szerinte mit lehet várni az intézkedéstől.


Nyilvánvaló, hogy az árbefagyasztás a választási kampány része, politikai lépés, semmilyen szakmai meggondolás nincs mögötte. Ahogy megtudtam, még az illetékes minisztérium vezető tisztségviselői sem tudtak róla. Információim szerint a Rogán Antal-féle propagandaminisztérium ötletéről van szó

– mondta Raskó a lapnak

 

glass-3903677_1280
Illusztráció, fotók: Pixabay

 

A szakember szerint arra kell számítani, hogy ha a sertéscomb árát vissza kell vinni az október 15-ei szintre, akkor a lapockát, a tarját és más sertéshúsokat fogják drágábban adni a kereskedők. Azt pedig, hogy olcsóbban tudják adni a combot, megoldhatják úgy, hogy vesznek olcsó fagyasztott importot, hiszen olcsón mindig lehet venni húst, rendszeresen vannak alkalmi kiárusítások Nyugat-Európában.

Sőt, ha a nyugat-európai kereskedők hírét veszik, hogy Magyarországon olcsóbb sertéscombot kell árulni, ők maguk fognak jelentkezni, hogy nekik van eladó, ami megmaradt, és belefér az árba. A friss, előhűtött, jó minőségű sertéscombot pedig exportra vihetik, jobb áron

– borítékolta Raskó György.

 

A csirkemellnél is van helyettesítő termék, például a comb – ha a mellet olcsón kell adni, akkor a többi csirkerésznél be lehet hozni az árat. Ahogy a sertéscomb, úgy az előhűtött, friss csirkemell jó része biztosan exportra megy februártól – írják.

 

Raskó szerint egyébként az étolaj ára már október 15-én is olyan brutálisan magas volt, hogy ahhoz képest nemigen emelkedett.

 

A 24.hu megemlíti, hogy a kormány is készül a kiskapuk bezárására. Gulyás Gergely a tej kapcsán például azt mondta, csak a 2,8 százalékos UHT tehéntejre lesz érvényes az árstop, és a napokon belül megjelenő kormányrendelet azt is rögzíti majd, hogy ugyanannyi mennyiséget (és fajtát) kell kitenni az árstoppal érintett élelmiszerekből, mint októberben, így szerinte nem lehet majd trükközni, és persze ellenőrizni is fognak.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló