2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#orvos #ügyelet #orvosi ügyelet

Annyira nincs orvos, hogy mostantól orvosi végzettség nélkül is részt lehet venni a háziorvosi ügyeletben

Nagy Donát 2021.06.30. 09:13

A friss rendelet már péntektől hatályos.

A háziorvosi ügyeleti szolgálatban a szakképzettségének megfelelő tevékenységben részt vehet a mentőtiszt vagy okleveles kiterjesztett hatáskörű ápoló is

– mondja ki az egészségügyért is felelős Kásler Miklós rendelete, amely péntektől érvényes – szúrta ki a HVG.

 

Ilyen esetekben azonban egy korábbi jogszabályban felsorolt 12 féle szakorvosi képesítés valamelyikével rendelkező „orvos szakmai felügyeletét biztosítani szükséges.”

 

Korábban mi is beszámoltunk arról a változtatási tervről, amely szerint egy országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozik az Országos Mentőszolgálat. Már ekkor kiderült, hogy a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet.

image
Fotó: MTI

 

Ahol egyáltalán megmarad az ügyelet, ott a jelenlegi 3 fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná majd az ellátásra szorulót.

A lap szerint az orvosi végzettség nélküliek bevonása az ügyeleti rendszerbe összefügghet azzal, hogy sok a betöltetlen háziorvosi állás, ebben pedig javulás sem várható.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló