2022. augusztus 17., Jácint

Mindenki ügye

#orbán viktor #ukrajna #munka #menekültek

Állami támogatást kapnak azok a munkáltatók, akik ukránokat vesznek fel dolgozni

Nagy Donát 2022.03.11. 09:25

A menekültek foglalkoztatását segítené ezzel elő Orbán.

A lakhatási és utazási költségek felét megkapják azok, akik a háború elől menekült ukrán, vagy ukrán-magyar kettős állampolgároknak állampolgároknak munkát adnak – írja a HVG.

 

A késő este megjelent kormányrendelet szerint ezt az állami támogatást azok a munkáltatók kapják meg, akik Magyarország területén végzendő, legalább heti 20 órás munkára, határozott vagy határozatlan időre veszik fel az érintetteket.

 

A cikk szerint a támogatást a kormányhivataltól kell kérni, amely 8 napon belül dönt. Feltétel, hogy a munkáltatónál rendezett munkaügyi kapcsolatok álljanak fenn, és ne álljon végelszámolás, felszámolás alatt, ne legyen folyamatban csődeljárás. A támogatás után adózni sem kell, azt egy évre adják, de újabb egy évre meghosszabbítható lesz, és utólag, havonta fizetik majd ki a tervvek szerint.

 

A cikk szerint ezzel a munkaadó vállalja, hogy gondoskodik a munkavállaló, valamint szükség esetén kiskorú gyermekének megfelelő körülményeket nyújtó szálláshelyéről és a szervezett munkába járásról.

 

A támogatást köteles a lakhatási és utazási költségekre fordítani, úgy, hogy az legfeljebb e költségek felét teheti ki, és „nem haladhatja meg a  munkavállalónként járó legfeljebb 60 000 forintnak és a munkavállalóval közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként járó további 12 000 forintnak az összegét".

 

A lakhatási és utazási költségnek a fennmaradó részét a munkaadó és a munkavállaló 50-50%-ban viseli. A támogatás a munkavállaló fizetés nélküli szabadsága idejére nem folyósítható.

 

Címlapkép: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló