2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#zöldfül #szélenergia #megújuló energiaforrás #rezsiválság

Akkor leszünk energiafüggetlenek, ha m magunk teremtjük meg azt

Csarnó Ákos 2022.12.20. 16:14

 

Az LMP szerint az ukrán-orosz konfliktus és az elszabaduló energiaárak mutatták meg, hogy mennyire fontos az energiafüggetlenség elérése, ehhez pedig zöld fordulatra van szükség.

 

Ahhoz, hogy hazánk energiafüggetlenségét elérjük, nem nyugatról, és nem keletről kell importálni energiát, hanem nekünk magunknak kell azt megtermelnünk helyben. Szombaton Orbán Viktor a román, a grúz, és az azeri miniszterelnökkel Bukarestben aláírt egy megállapodást, melyel a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékét építenék meg. Ez a vezeték Grúzia és Románia között 1200 kilométer hosszan a tenger alatt futna. Csak a megvalósíthatósági tanulmány 2,5 millió euróba kerül, melyet a világbank fedez, és maga a megépítés 2,3 milliárd euró, melyre az Európai Bizottság irányzott elő támogatást. Azt nem tudjuk, hogy Magyarországnak ehhez mennyi pénzzel kell még hozzájárulnia – ismertette Gál József, az LMP szóvivője.

 

 

Gál elmondta azt is, hogy a vezetéken az azerbajdzsáni még meg nem épült szélerőművek által termelt villamosenergia érkezne Magyarországra, miközben hazánkban az import arány már most is nagyon magas, harminc százalék körüli. A zöldek szerint rengeteg pénzt költünk el olyan energiának az importjára, melyet itthon is meg tudnánk termelni. Ezt Orbán megadealnek hívja, ezzel szemben a zöldek egy valóban fenntartható energetikai megadealt kínált a kormánynak, ez pedig a következő:

- azonnal oldják fel az összes tiltást, mely a szélerőművek telepítésére vonatkozik. Az LMP szerint nem keletről kell importálni energiát, hanem itthon kell megtermelni azt.
- el kell törölni a napelemadót, és ezzel párhuzamosan fejleszteni kell a hálózatot.
- épületszigetelési programot kell elindítani, hiszen a legolcsóbb energia a fel nem használt energia.
- be kell vezetni az olcsó havi 5000 forintba kerülő, országosan minden tömegközlekedési eszközre érvényes klímabérletet
- a paksi szerződést fel kell bontani, az erre szánt pénzt pedig zöldberuházásokra kell költeni, hiszen az atomenergia se nem zöld, se nem olcsó, se nem fenntartható.

Az LMP szerint az ukrán-orosz konfliktus és az elszabaduló energiaárak mutatták meg, hogy mennyire fontos az energiafüggetlenség elérése, ehhez pedig zöld fordulatra van szükség.

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló