2023. október 3., Helga

Mindenki ügye

#orbán viktor #szotyi #kolozsvár

Aki szotyihéjjal szeretné leköpni Orbánt, annak csak Kolozsvárig kell utaznia


Két hétig nézi Orbán a kolozsváriakat egy központi galériában, kedvenc tevékenysége közben; de ha akarnak, a közönség tagjai is köphetnek szotyihéjat a kormányfő elé.

Félig szotyiban elmerült Orbán Viktor-festmény fogadja Kolozsvár központjában járókelőket, akik a Mátyás király szülőháza melletti utcában sétálnak.

 

A kép egy képzőművészeti tárlat része, amelyet Benedek Levente Kolozsváron élő alkotó hozott létre. Az installáció utal a híres kínai Ai Weiwei művére, a Napraforgómagokra, amely hatvanmillió porcelán szotyolából állt össze és a kínai nép szenvedését, de erejét is hivatott szimbolizálni, valamint azt, hogy a hatalom miként kezeli a polgárait. 

 

Benedek kiállítása inkább az utóbbira fókuszál, miközben

egy olyan reprezentációt használ a magyar miniszterelnökről, amelyet maga is rendszeresen propagál a közösségi médiában: az egyszerű, nép fiát, aki focimeccsen azt csinálja, amit ott szokás, szotyizik és szurkol.

orbán_szotyi2
Fotók: Benedek Levente

 

A Deus Ex Saliva című kiállítás azonban nemcsak megjeleníti, hanem le is leplezi ezt az imázst: miközben a politikus kisembert játszik, kisembereket fogyaszt el. 

 

A kolozsvári mű felszabadító erejét talán leginkább az adja, hogy a kiállításra beérkezők maguk is kaphatnak napraforgó- vagy tökmagot, amit tetszés szerint a miniszterelnök elé köphetnek és dobhatnak, mintegy revansot véve a politikumon. 

 

orbán_szotyi3

 

A kiállítás április elsején nyílt, és 16-ig megtekinthető. Vagy – ha úgy tetszik – 16-ig mered az a emberre Orbán Viktor képe, ha elsétál a kolozsvári White Cuib Galéria ablaka előtt. A tervek szerint egyébként Budapesten is megtekinthető lesz hamarosan.

 

Nyitókép: Az alkotó saját felvétele

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló