2024. június 19., Gyárfás

Mindenki ügye

#adózás #kata #kisadózók #kata-törvény

Akár tízszeresére is nőhetnek a katás adózásból kiesők banki költségei

Balogh Gábor/Azonnali.hu 2022.07.14. 12:49

Aki bekerül az áfa-körbe, többé nem minősül magánszemélynek, és így számos kedvezményt veszít el.

azonnalipp

Drasztikus mértékben drágulhat a bankolás azok számára, akik az új törvény miatt kiesnek a katás adózásból – hívja fel a figyelmet közleményében a BiztosDöntés.hu pénzügyi portál.

Eddig a katások nem tartoztak az áfakörbe, így a magánszemélyek számára kínált bankszolgáltatásokat is igénybe vehettek,

amelyek árazása jóval kedvezőbb, mint a vállalkozói számlák esetében. Ezen kívül maga az állam is támogatja a lakosságot egyes pénzügyi költségekben, melyet a vállalkozók már nem élvezhetnek.

 

Azok a katás vállalkozók, akik a szabályok változása miatt elhagyják az áfamentes kört – hacsak nem kizárólag tárgyi adómentes szolgáltatást végeznek – komoly előnyöket vesztenek el.

 

Megszűnik a 20 000 forint alatti utalások pénzügyi tranzakciós illeték-mentessége, vagy 20 000 forint felett az első 20 000 forint illetékmentessége. Ez 60 forinttal megdrágítja minden egyes utalás banki díját.

 

Megszűnik az ingyenes készpénzfelvétel havi két alkalommal, legfeljebb összesen havi 150 000 forintig. Ez 900 forinttal emeli a bankolás költségeit, ha valaki a teljes kedvezményt kihasználta eddig.

 

Emelkedik a számlavezetési díj is, mivel ez az áfakörbe tartozó ügyfelek számára mindenhol jóval drágább. A vállalkozói számlák például biztosan sehol sem mentesek a a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

 

A portál példája szerint ha egy katás vállalkozó havi 300 000 forintos bevétel mellett havi néhány, összesen 100 000 forintos utalásos, illetve csoportos beszedéses tranzakciót végez 1 darab közel 100 ezres ATM készpénzfelvétel mellett, erre még mindig találunk havi 300-400 forintos tartományba eső bankköltséget a lakossági számlák körében.

 

A pénzforgalmi bankszámlák között

ugyanezekre a tranzakciókra mintegy tízszer ekkora ajánlat a legkedvezőbb a hazai piacon.

A katás vállalkozóknak – bár az új szabályok 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek – az adózásuk választásáról szóló nyilatkozatokat ráér 2022. szeptember 25-ig benyújtani az adóhivatalhoz. Akik a KATA helyett átalányadóra váltanak, 2022. október 31-ig jelenthetik be NAV-nak.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

 

 

Indexfotó: pexels.com

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló