2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#koronavírus #védőoltás #alkotmánybíróság #kötelező oltás

Ab: alkotmányos a kötelező oltás, mert erőszakkal senkit nem kényszerítenek

Kósa András/Azonnali.hu 2022.03.11. 17:47

Az Alkotmánybíróság pénteken közzétett határozatában elutasította azt a több mint 570 alkotmányjogi panaszt, amelyben az indítványozók az állami és önkormányzati dolgozók kötelező védőoltását elrendelő kormányrendelet alkotmányosságát kérdőjelezték meg – írta az Index.

azonnalipp

A beadott alkotmányjogi panaszok lényege az volt (több mint 570 érkezett belőle), hogy a kormány intézkedése az önkormányzati, rendvédelmi, kulturális-, illetve szociális területen, valamint a kormányzati igazgatásban dolgozókra kötelezően elrendelt oltásról az Alaptörvényben foglalt felhatalmazáson túlterjeszkedve aránytalanul súlyos joghátrányt fűz az oltás felvételének elmulasztásához.

 

Az érintettek december 31-ig voltak kötelesek beoltatni magukat, ellenkező esetben fizetés nélküli szabadságra küldték őket. Az Index szerint ugyanakkor az AB arra a döntésre jutott, hogy ez a szankció a közalkalmazottak esetében nem aránytalanul súlyos, hiszen

azzal senkinek nem kell számolnia, hogy esetleg erőszakkal kényszerítik oltásra.

Az pedig, hogy a jogalkotó valóban súlyos munkajogi szankciókat állapított meg, még nem jelenti az egészségügyi önrendelkezésbe való súlyos beavatkozást.

 

Az önkormányzati dolgozók panaszait másra hivatkozva utasították el. Az ő esetükben az Alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy mivel a polgármesterek rendelték el ebben az esetben a kötelező oltást, a megtagadásával járó sérelmek nem következnek közvetlenül a kormányrendeletből.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló