2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

#koronavírus #pfizer #tabletta

A vártnál hamarabb érkezhet a koronavírus elleni Pfizer-tabletta

Nagy Donát 2021.11.10. 07:33

A brit polcokon például alig pár hónap múlva már megjelenhet a termék, de Szerbia is aláírt már a céggel.

 

Heteken belül benyújthatják a brit gyógyszerfelügyelethez engedélyeztetni a klinikai teszteken jó eredményekkel futó, koronavírus elleni Pfizer-tablettát – mondta a Sky News kérdésére Ben Osborn, a vállalat brit képviselője, aki abban bízik, hogy ezután akár már valamikor 2022 elején akár piacra is kerülhet az országban a tabletta, írja a Telex.

 

Az mRNS-vakcinát is gyártó vállalat közölte, hogy a klinikai tesztek során nagyon jól teljesít a Paxlovid nevű, koronavírus elleni tablettája.

Ha a koronavírus-fertőzés tüneteinek megjelenését követő három napban beadják, akkor a gyógyszer 89 százalékkal csökkenti a kórházi ápolás vagy a halálozás kockázatát.

Annaliesa Anderson, a Pfizer egyik vezető tudományos munkatársa azt mondta, hogy az eredmények a legvadabb álmaikat is túlszárnyalják, és reményei szerint a gyógyszer segítségével véget érhet a pandémia. A vállalat pénteken beszámolt arról is, hogy a tesztelés adatait hamarosan az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnak (FDA) is benyújtják.

syringe-1884784_1280
Illusztráció, fotó: Pixabay

 

Nagy-Britanniában a brit gyógyszerfelügyelet múlt héten engedélyezte a molnupiravir nevű tablettát, amelyet a leginkább veszélyeztetett csoportokba tartozó betegeknek írnak majd fel.

Az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn közölte, hogy a molnupiravir engedélyeztetési folyamata, vizsgálata már folyamatban van, de addig is, míg ez lefut, a lehető legrövidebb időn belül közzéteszik majd a tájékoztatót róla, hogy a tagállamok maguk dönthessenek az alkalmazásáról, hogy mielőbb véget érhessen a járvány.

Emellett Szerbia is szerződést írt alá a Pfizer gyógyszergyártó céggel a vállalat koronavírus elleni gyógyszerének forgalmazásáról, közölte Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter hétfőn a szerbiai közszolgálati televízióban, írja az MTI. Mint mondta, Szerbia az elsők között kötött szerződést a gyógyszergyártó céggel a tabletta forgalmazásáról, amely közel 90 százalékkal csökkentette a kórházi kezelések szükségessége és a halálozás arányát. Hozzátette azonban, hogy a cél továbbra is a beoltottak arányának a növelése.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló