2023. február 2., Karolina Aida

Mindenki ügye

#országgyűlési választás #jutalom #rendvédelmi dolgozók #fegyverpénz

A választások előtt osztana jutalmat a kormány a rendvédelmi dolgozóknak, de lesznek, akik ebből kimaradnak

Barna Benedek 2021.07.17. 13:02

5,5 százalékos GDP-növekedéshez kötik a kifizetést, és kihagynák belőle az állománynak egy jelentős részét.

 

Egy összegben hathavi fizetésüket kapnák meg a rendvédelmi dolgozók 2022 elején, amely mintegy 178 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek – írja a napi.hu.

 

Az oldal cikke szerint a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) és a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) üléseinek jegyzőkönyvéből kiderül: a még 2019 végén bejelentett, 3 évenkénti "fegyverpénzt" jövő februárban fizetnék ki, ha a gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékot.

A pluszjuttatással fejenként mintegy 900 ezer és 2 millió forint közötti összeget kaphatnának a hivatásos állomány tagjai.

Egy június közepén készült reprezenatatív kutatás szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít, ezt a tömeges leszerelést akadályozhatják meg már a választások előtt. Bár minisztériumnál valótlannak nevezték a leszerelési hullámról szóló felmérést, mégis egy évvel előre hoznák az eredetileg 2023-ra tervezett rendvédelmi szolgálati juttatás kifizetését – teszi hozzá a napi.hu.

rendor-mti-czeglédi-zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

 

A kifizetésnek ugyanakkor van egy másik feltétele is: a három év folyamatos hivatásos szolgálati jogviszony, ami a dolgozók mintegy 90 százalékának esetében áll fenn. A 2021. december 31-gyel leszerelők közül viszont csak a nyugállományba vonulókra terjesztenék ki a "fegyverpénzt".

 

A hivatásosok nagyjából 10 százaléka mellett kimaradnak a juttatásból a rendvédelmi igazgatási viszonyban dolgozó közalkalmazottak, kormánytisztviselők (riaszosok), valamint a munkavállalók – akikből hozzávetőleg 15 ezer ember dolgozik a 36 ezres létszámú hiatásos állomány mellett.

Ez rendkívül hátrányos megkülönböztetésként értékelhető, hiszen a riaszosok nem csak adminisztratív, műszaki, és logisztikai feladatokat látnak el a rendvédelmi szerveknél, hanem a pandémia idején a hivatásosok munkájának egy részét is ők végezték el

– mondta a napi.hu-nak Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló