2024. február 25., Mátyás

Mindenki ügye

A tüntetők szerint nem az SZFE ügye buktathatja meg Orbánt, hanem a fiatalok – VIDEÓ

Azonnali 2019.11.30. 00:00

Milyen gyakran járnak színházba az SZFE mellett szombaton kiállók? Mi a különbség a Vidnyánszky-féle hazafias, és a szerinte az SZFE-n vallott liberális színjátszás között? És vajon belebukhat-e a NER a színművészetisek kitartásába? Az Azonnali október 23-i videóriportja.

 

A Műegyetem rakpartról indultak, majd az egész Rákóczi utat megtöltötték az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mellett tüntetők október 23-án. A színművészetisek mellett szakszervezetisek, tanárok és egészségügyi dolgozók is felszólaltak. Az üzenetük egybecsengett: ez az ügy már nem csak az SZFE-ről szól.

 

A tüntetésen az Azonnali riportere arra volt kíváncsi, hogy vajon mit gondolnak a jelenlévők az SZFE élére kinevezett kuratóriumi elnök, a kormánnyal kitűnő kapcsolatot ápoló rendező, Vidnyánszky Attila által kívánatosnak tartott hazafias színjátszásról, és mit értenek vajon az általa ezzel szembeállított, szerinte az SZFE-n oktatott liberális színház alatt. Noha a többség szerint csak jó színház van meg rossz, azért volt olyan, aki elmondta, az SZFE-ügy miatt lett nyitott arra, hogy megnézzen egy Vidnyánszky-előadást, és akadt, aki édesanyja példáját hozta fel: „Horthy Miklóson gúnyolódtak a színpadon, az anyám fölállt, és kiment.” Az énekesnő-színésznő Péterfy Bori fogalmazott a leginkább konkrét módon:

 

„Ez egy faszság. Van jó színház meg szar. (...) Amikor azt mondja, hogy a család szentségről akar színházat, meglepődöm. Nem olvasott Shakespeare-t vagy netán nem ismeri Csehovot?” 
 

 

Ezrek tüntettek Budapesten a színművészetis hallgatók mellett

Hatvannégy évvel a forradalom után ismét egyetemisták töltötték meg a főváros utcáit. A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai, valamint a mellettük szolidaritást vállaló hallgatók az ország különböző egyetemeiről demonstratív felvonulást szerveztek október 23-ra „a szellemi szabadság jegyében" - számolt be a tüntetésről a 24.hu.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló