2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#fidesz #petíció #gyurcsány ferenc #márki-zay péter

A "Stop Gyurcsány!"-kampány valószínűleg elérte célját: sikerült frissíteni a fideszes Kubatov-listát

Petróczi Rafael 2021.10.19. 16:55

Az IDEA Intézet elemzése szerint a fideszes szavazótábort érte csak el nagy arányban a petíció, ők viszont annyian vannak, hogy valós lehet az aláírók számáról közölt adat.

azonnalipp

Még október 3-án, annak alkalmából, hogy Gyurcsány Ferenc 17 éve azon a napon alakította meg első kormányát, Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója beközölte:

több mint egymillióan írták alá Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! nevet viselő, mindenfajta jogi kötőerőt nélkülöző, kormánypárti petíciót.

A fideszes narratívában ez a petíció arra szolgál, hogy megüzenjék Gyurcsány Ferencnek és a szerintük akkori bábjának, Karácsony Gergelynek, hogy sok ember „nem szeretné, hogy visszatérjen a Gyurcsány-korszak”, és nem felejtette el a 2010 előtti kormányzati éveket, „a megszorításokat, (…) hogy cserben hagyták a családokat, elvettek a nyugdíjasoktól egyhavi nyugdíjat, és cserben hagyták a vállalkozásokat is, 200 ezer munkahelyet tettek tönkre”.

stoppppp
Kép forrása: Hollik István / Facebook

 

Azóta azonban át kellett brandelni a kampányt, tekintve, hogy Karácsony Gergely visszalépett a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péter javára, és a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt végül pont a hódmezővásárhelyi polgármester lett.

Miután Karácsony Gergely megbukott, lecserélték Márki-Zayra, de a baloldali politika maradt, a DK és Gyurcsány befolyása erősödött, arra pedig mindenki emlékszik, hogy mivel jár az ő kormányzásuk: adó- és rezsiemelés, családtámogatások elvétele, nyugdíjak elvonása, magas munkanélküliség, alacsony bérek. Márki-Zay Péternek viszont sem módjában, sem szándékában nem áll a gyurcsányizmustól mentesíteni a politikát, ezért a petíciós aláírásgyűjtést folytatjuk, meg kell állítanunk őket! Stop Gyurcsány, Stop Márki-Zay!

Ezzel az indoklással cserélte le végül a Fidesz is hétfőn a kampányában Karácsonyt Márki-Zayra.

 

 

Az IDEA Intézet friss kutatása szerint a petíció mindenesetre felemás eredményeket ért el a szeptember 30. és október 9. között végzett adatfelvétel alapján, ami 2000 fős mintán, alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont hibahatárral a fideszes petíció társadalmi ismertségét és azt mérte, hogy aláírták-e az emberek azt.

Ez alapján a Hollik által október elején beközölt egymilliós szám valós lehet, ugyanis a fideszesek több mint fele, 52 százaléka aláírta addigra már a petíciót, ami az össztársadalmat tekintve körülbelül 1,3-1,4 millió aláírót jelenthet az IDEA szerint.

A fideszesek 47 százaléka nem írta alá a petíciót, és csupán 1 százalék nem akart nyilatkozni erről.

stoppppp-
Kép forrása: IDEA Intézet / Facebook

 

Azt viszont nem sikerült elérni a petícióval, hogy a más pártok szavazóit vagy az ismeretlen pártpreferenciájúakat (nem tudja, hogy kire szavazzon, vagy nem árulja el a preferenciáját) tömegével meg tudja szólítani vele a Fidesz. Egyedül a Toroczkai László-féle Mi Hazánk szavazói érdemelnek említést: nekik 18 százalékuk aláírta az akkor még Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely nevével fémjelzett petíciót, 78 százalék ezt nem tette meg, és 4 százalék nem akart válaszolni a kérdésre.

 

Ha az egyébként egyre zsugorodó számban jelen lévő ismeretlen preferenciájú szavazókat nézzük, akkor megint más a helyzet: nekik csak 4 százalékuk írta alá a petíciót, 46 százalék nem, 50 százalék pedig nem nyilatkozott erről.

 

Azaz – mint azt az IDEA Intézet gyorselemzése kiemeli –

a Fidesz eredményei az ismeretlen preferenciájúak körében igencsak szerények, és az 50 százalék nem válaszoló minden bizonnyal nemigen tudta, hogy mi is ez a petíció.

Mindazonáltal a kormánypártok még így sem lehetnek csalódottak, amennyiben a petíció céljának nem azt jelölik meg, hogy az ismeretlen preferenciájú szavazókat meggyőzzék Gyurcsány Ferencék megállításáról, és mozgósítsák őket saját maguk mellett. Ahogy az IDEA végkövetkeztetése szól:

Talán nem túlzás azt állítani, hogy összességében a petíció célja leginkább a Kubatov-lista felfrissítése lehetett. És ezt a célt a Fidesz-táboron belül elég nagy hatékonysággal érhette el.

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

(Indexkép forrása: Egri Fidesz Facabook-oldal)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló