Megérkezett az idei első hó
Árrobbanást jósol a sertéshúsok piacán Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, aki az Inforádióban beszélt erről. Szerinte jelentősen emelkedtek az önköltségi árak 2021-ben, ezért a sertéstenyésztők árat fognak emelni 2022 elején.
Sajnos folytatódott az az évek óta megfigyelhető tendencia, hogy egy éven belül is nagyon nagy a hullámzás. Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta
– mondta Éder. Kifejtette, hogy ugyan 2021 elején három hónap alatt 25 százalékos növekedést tapasztaltak az élő sertés nemzetközi piacán, azonban ezután folyamatos árcsökkenés volt az év végéig. A takarmány- és energiaárak, továbbá a bérek is folyamatisan nőttek. Éder nem részletezte, hogy mekkora drágulásra számít pontosan, annyit mondott csak a rádióműsorban, hogy a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik, az pedig 25-30 százalékot emelkedett.
(infostart.hu, indexkép: MTI, Czeglédi Zsolt)