2023. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Mindenki ügye

#zöldfül #lmp #európai parlament

A Momentum és a DK is megszavazza az EP-ben azt a természet-helyreállítási rendeletet amelynek támogatását az LMP nyílt levélben kérte

2023.07.07. 13:03

 

Ujhelyi István EP képviselő is támogatja a javaslatot, ám a szavazáson  nem tud részt venni.

 

Az LMP nyílt levélben fordult a magyar európai parlamenti képviselőkhöz, arra kérve őket, hogy július 11-én szavazzák meg az Európai Parlamentben (EP) a természet-helyreállítási rendeletet.

 

Schmuck Erzsébet, a zöld párt társelnöke arról beszélt, hogy az elfogadandó uniós rendelet értelmében 2030-ra fel kell mérni a természetes élőhelyek állapotát, és a rossz állapotúak 30 százalékát fel kell javítani.

 

A politikus azt is hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás mellett a világ előtt álló másik nagy kihívás a biológiai sokféleség jelentős csökkenése. Az emberi tevékenység miatt jelenleg egymillió fajt veszélyeztet a kihalás.

 

A javaslatot már tárgyalta az EP környezetvédelmi bizottsága, ám a néppárti küldöttek miatt egyszer már leszavazták a javaslatot.

 

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a természet-helyreállítási rendeletet támogatják-e a magyar EP képviselők, így megkerestük a mandátummal rendelkező politikai pártokat, vagyis a Fidesz-KDNP-t, a DK-t, a Momentumot, a Jobbikot és a közben az MSZP-ből kilépő, így független képviselőként dolgozó Újhelyi Istvánt.

 

Cikkünk megjelenésééig a Fidesz és a Jobbik nem küldött választ. 

 

Az ön által említett természet-helyreállítási rendeletről a EP Környezetvédelmi Bizottságában már szavaztak a DK EP-képviselői. A Demokratikus Koalíció szokásai szerint a zöld álláspontot képviseltük. Természetesen a plenáris szavazáson sem fogunk ettől eltérni és megszavazzuk a rendeletet - írta válaszában a Demokratikus Koalíció.

A Momentum EP-képviselői mindig is az erős európai klíma- és környezetvédelem pártján álltak. Ezért természetesen megszavazzuk a zöldebb irányvonalat, és nem támogatjuk az EPP és a konzervatív lobbi veszélyes, manipulatív játékát, amit az elmúlt hetekben űzött a témában. Az ökoszisztéma helyreállításáról szóló uniós jogszabály a Zöld Megállapodás fontos része, és nagyban hozzájárul a biológiai sokféleség növeléséhez, ezáltal pedig a klímaalkalmazkodási és klímavédelmi célok eléréséhez - válaszolta a Momentum.

István a most júliusi plenáris ülésen nem lesz jelen - egy külföldi programon képviseli az Európai Parlamentet, ezért nem lesz Strasbourgban -, így a napirenden lévő javaslatról személyesen nem fog tudni szavazni. Annak ellenére, hogy a végső szöveget és a módosításokat most még nem látjuk, István alapvetően támogatandónak 
tartja az ügyet - válaszolt Ujhelyi István kabinetirodája.

 

A szavazás július 11-én lesz. Figyelni fogjuk annak eredményét! 

 

indexkép: Getty Images

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló