2023. december 8., Mária

Mindenki ügye

#zöldfül #európai parlament #momentum #sajó #donáth anna

A Momentum az Európai Ügyészséggel vizsgáltatná ki a Sajó megmérgezését

Balogh Gábor/Azonnali.hu 2022.06.24. 09:02

A párt EP-képviselője, Donáth Anna uniós környezetvédelmi ügyészséget hozna létre, s szerinte ennek a Sajón bekövetkezett katasztrófával is foglalkoznia kell.

 

A héten az Európai Parlament a környezetvédelmi javaslatcsomag megszavazásakor támogatta, hogy létrejöjjön a környezetvédelmi ügyészség - derül ki Donáth Anna csütörtöki közleményéből.

donáthanna-fb
Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a Sajónál (Fotó: Donáth Anna / Facebook)

A momentumos EP-képviselő a Renew Europe frakció tagjaival közösen kezdeményezte, hogy bővítsék ki az Európai Ügyészséget és a jogköreit. Szerinte ugyanis szükség van az Európai Unióban olyan ügyészre, aki nem csak a pénzügyekkel és gazdasági bűncselekményekkel foglalkozik. A megszavazott javaslat szerint mostantól az Európai Ügyészségen belül lesz olyan részleg és személy, aki a környezeti károkkal is foglalkozik, „és felelősségre vonja azokat akik Európa természeti kincseit károsítják és emberéleteket sodornak veszélybe”.

 

A javaslat eredetileg az Európában tapasztalható illegális fakivágások és erdőirtások miatt született. Donáth Anna szerint ugyanakkor az erdőirtások kivizsgálása mellett

a Sajón bekövetkezett katasztrófához hasonló esetekkel is azonnal foglalkoznia kell az új uniós szervnek.

Az európai parlamenti képviselő szerint ugyanis ami a folyóval történik, az tragikus szimbóluma annak, hogy a természetvédelem a 21. században nem kizárólag nemzeti ügy. Szerinte összeurópai kérdés, hogy mi történik Európa folyóival, a természeti környezettel.

 

Donáth úgy véli, ha nem lépnek azok a cégek, akik a környezetvédelmi problémák nagy részét okozzák, és kezelni is tudnák, akkor az államnak kell megvédenie a környezetet és a közösségeinket. Ha pedig nem teszi, akkor az EU-n keresztül kell ezt kikényszeríteni.

 

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló