2024. május 27., Hella

Mindenki ügye

#Fidesz

A megszorítások ellenére még mindig többen szavaznának a Fideszre most, mint április 3-án

azonnali.hu 2022.07.31. 11:19

 

A Fidesz legalább közepesen kötődő szavazói körében nincs érdemi hatása a rezsiemelésnek és a kata kivezetésének, de elkezdődött peremszavazóinak lassú lecsatlakozása – derül ki az IDEA Intézet felmérésből.

 

 

Az IDEA Intézet 2022. július 9. és július 20. között készített reprezentatív adatfelvételének eredménye szerint a Fidesz továbbra is magabiztosan vezet a pártpreferenciákban – áll az intézet által kiadott ismertetőben.

Viszont az utolsó, májusi méréshez képest a teljes népesség vonatkozásában 6, a biztos szavazó pártot választók körében 3 százalékponttal csökkent a támogatottsága. A 2022-es kormányzati ciklus elején tehát egy rövid győzteshez húzó időszakot követően elkezdődött az ilyenkor szokásos lemorzsolódási folyamat, ami minden bizonnyal összefüggésben áll a kormány által meghozott megszorító közpolitikai intézkedésekkel. A választások utáni győzteshez húzás rövid életűnek bizonyult, de a Fidesz-tábor érdemi része egyben maradt. Mint az intézet emlékeztet rá, az április 3-i országgyűlési választásokon a Fidesz a belföldi szavazatok mintegy 36 százalékát szerezte meg, szemben az ellenzék 25 százalékával.

 

Ehhez képest az IDEA Intézet választások utáni első, májusi mérésében a kormányzópárt támogatottsága 43 százalék volt, ami jelentős, hibahatáron túli növekedést mutatott. 2022. júliusra azonban a politikai helyzet alapvetően változott meg: a teljes népesség vonatkozásában hibahatáron túl csökkent ugyanis a kormányzópárt támogatottsága.

 

Jelenleg 37 százalék, ami az előző méréshez képest 6 százalékpontos csökkenés. Ez azt mutatja az IDEA szerint, hogy a fideszes szavazótábor nem omlott össze a kormány által meghozott megszorító közpolitikai intézkedések hatására, hanem

„egy normális, megszokott választásszociológiai folyamat kezdődött el”:

a peremszavazók, akik elsősorban az anyagi ösztönzők (így a 13. havi nyugdíj, az adóvisszatérítés, a 25 éven aluliak SZJA-mentessége) vagy drámai politikai hatások (pl. orosz-ukrán háború kitörése) hatására csatlakoznak egy adott párthoz, vagyis nem rendelkeznek erős pártkötődéssel, elkezdtek lecsatlakozni.

 

Ezek a szavazók ilyenkor jellemzően a pártoktól távolságot tartók, vagy másképpen az ismeretlen preferenciájúak táborába vándorolnak. Ez történt most is, hiszen a pártpreferenciájukban bizonytalanok, a pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzívak tábora épp 6 százalékponttal emelkedett.

 

Ez a folyamat tehát nem szokatlan, más ciklusokban is előfordult már az elmúlt évtizedekben.

„Sőt, látni kell, hogy a teljes népességen belül mért IDEA Intézet adatok még mindig, igaz csak egy hajszállal, de magasabbak, mint a 2022. április 3-i választáson elért Fidesz eredmény”

– hívták fel a figyelmet. Ráadásul a biztos szavazó pártot választók körében a Fidesz csökkenése hibahatáron belüli (-3%).

 

 

Megdermedt ellenzék

 

Az ellenzéki pártok támogatottságában viszont mindössze 1−1 százalékpontos, azaz elhanyagolható változások láthatók a teljes, választókorú belföldi népességben: a DK és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében +1, a Jobbik és a Momentum Mozgalomnál viszont -1 százalék a támogatottság alakulása a májusi méréshez képest.

A parlamenti ellenzéki pártok a Mi Hazánk nélkül együttesen 23 százalékon állnak, ami majd 3 százalékponttal alacsonyabb, mint a választáson elért tényleges eredményük. A biztos szavazó pártot választók körében szintén 1−2 százalékos elmozdulások rögzíthetők.

 

Az IDEA Intézet méréseiben a Mi Hazánk Mozgalom (9%, +1) és a Kétfarkú Kutya Párt (6%, +2) a valaha regisztrált legmagasabb támogatottságán áll, de némileg (+2 százalékpont) a Demokratikus Koalíció is tudta növelni választottságát (14%). A Jobbik, a Momentum viszont 1−1 százalékponttal májusi eredménye alatt található.

 

A Jobbik esetében ez negatív csúcs, az IDEA Intézet 2019 január óta zajló rendszeres méréseiben sohasem volt ilyen alacsony az egykor jobb napokat látott, jelenleg épp a parlamenti belépési küszöbértéken található jobbközép formáció.

Összességében az IDEA Intézet szerint a kormány negatív közpolitikai döntései megérintették, de nem rengették meg a Fidesz szavazótáborát. A kormánypárthoz több szálon kötődő szavazók mérete szinte változatlan, ugyanakkor azok a szavazók, akik elsősorban a kampány ígéretek hatására csatlakoztak a párthoz, inkább csalódottak, és elindultak az ismeretlen preferenciájúak táborába.

 

statisztika: IDEA Intézet

inexkép: Novák Katalin, facebook

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló