2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#felmérés #közvélemény-kutatás #homoszexualitás

A magyarok 60 százaléka támogatja a melegházasságot egy felmérés szerint

Bazsó Bálint 2021.08.13. 17:24

A nagy többség pedig nem szeretné, ha a kormány beleszólna, hogy az iskolában mit tanítanak a gyerekeknek.

A magyarok többsége nem szeretné, ha a kormány döntené el, hogy mit tanítanak az iskolákban szexuális nevelés keretében, és azt is támogatják, hogy a fiatalok halljanak a szexuális és nemi kisebbségekről

– derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt és a Median által elvégzett közvélemény-kutatásból.

 

Ebből kiderül, hogy a megkérdezettek 46 százaléka ismer személyesen az LMBTQI közösséghez tartozó embert, és 73 százalék elutasítja azt a kormány által hangoztatott hazug állítást, hogy a meleg és leszbikus emberek megrontanák a gyermekeket. 2020 májusában a kormánytöbbség az LMBTQI emberek elleni kormányzati gyűlöletkampány első jogalkotási felvonásaként ellehetetlenítette a transz és interszex emberek számára nemük jogi elismerését, ebből a felmérésből az is kiderül, hogy

a társadalom többsége (74,5 százalék) szerint engedni kellene, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket és nevüket az irataikban. A házassági egyenlőséget 59 százalék támogatja, míg 69% szerint az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők.

Két évvel ezelőtt, 2019-ben az azonos neműek házasságát még csak 33 százalék támogatta.

A kutatásunk is megerősítette, hogy a magyar társadalom sokkal elfogadóbb, mint a kormány. A hazug és gyűlöletre építő politikának nincsen társadalmi többsége, ezért is fontos, hogy mindenki kiálljon az LMBTQI emberekért, és ne engedjen a gyűlöletnek.

– mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

 

A közvélemény-kutatásban hangsúlyosan szerepelt az iskolai nevelés témaköre. Ezekben a kérdésekben is bőven többségben vannak a kormányzati propagandát ellenzők. 66 százalék szerint helyes, ha az iskolai tananyag része, hogy a fiatalok hallanak a szexuális kisebbségekről, 82 százalék szerint a fiatal életkorának és érettségi szintjének kell eldönteni, mikor és hogyan hall a témáról. Az is világosan látszik, hogy a társadalom elsöprő többsége, 83 százaléka nem hiszi el azt az abszurd állítást, hogy valaki meleggé válna attól, ha az iskolában hall a témáról.

 

Az is kiderül, hogy a megkérdezettek 90 százaléka szerint az iskolákban biztosítani kell az életkornak megfelelő szexuális nevelést, és nem a kormánynak, hanem a szülőknek és a tanároknak kell eldönteniük, hogy mit tanítanak ebben témakörében (86% értett egyet ezzel az állítással). Annak a kormányzati intézkedésnek sincs társadalmi támogatottsága, hogy az állam döntse el, mely szakértők és szervezetek tarthassanak például iskolai zaklatással, bántalmazással kapcsolatos képzéseket; a megkérdezettek 85 százaléka szerint a tanároknak szabadon, saját belátásuk szerint kellene dönteniük abban a kérdésben, hogy kinek a segítségét veszik igénybe.

A napnál világosabb, hogy a többség nem szeretné, ha az állam döntene az iskolai szexuális nevelés kérdésében vagy arról, hall-e a gyermekük a szexuális és nemi kisebbségekről. Olyan témáknak tartják ezeket, amelyekről fontos, hogy a fiatalok halljanak, és bíznak a tanárokban és az általuk meghozott döntésekben. A többség álláspontja tehát világos: a jogsértő homofób és transzfób törvényt nem akarják.

– mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló