2023. február 3., Balázs

Mindenki ügye

Magyar Önkormányzatok Szövetsége: az iparűzési adó felezése az önkormányzatiság kivégzését jelenti

2019.11.30. 00:00

A szervezet szerint számos magyar település csődjét eredményezheti a kormány intézkedése.

 

Az Egri Ügyek is beszámolt szombaton az Orbán Viktor által bejelentett újabb gazdaságvédelmi akciótervről, amelynek részeként január elsejétől a kis-, és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók az iparűzési adóját a felére csökkentik. Ez pedig komoly kiesést jelent az önkormányzatok számára, amelyek már eddig is rengeteg bevételi forrástól estek el: Eger például már a miniszterelnöki bejelentés előtt arra számíthatott, hogy 1-1.5 milliárd forint hiányozni fog a következő évi költségvetéséből.

 

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöksége a gazdaságvédelmi intézkedések kihirdetését követően a Facebookon nyilatkozatot tett közzé, amelyet az Úgytudjuk idézett.

 

A szövetség elnöke, Gémesi György gödöllői polgármester által jegyzett közlemény így indul:

 

A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről. Ennek a bejelentésnek vajmi kevés köze a gazdasági válsághoz, sokkal több köze lehet a kormány hatalmi érdekeihez. Ez nem felelős kormányzás, ez vagdalkozás.

 

Mint írják, mérhetetlenül visszataszítónak tartják azt, hogy "a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal". A szövetség úgy véli, a szerintük hibás válságkezelés és az önkormányzatok ellehetetlenítése ellen a polgármesereknek kötelessége tiltakozni. Hangsúlyozzák:

 

Az iparűzési adó adja az önkormányzatok saját bevételeinek túlnyomó részét, ebből a bevételből működtetik a települések a közszolgáltatásokat, a közvilágítástól a hulladékkezelésen át az utak karbantartásán keresztül a nagyvárosi tömegközlekedésig, ebből biztosítanak szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátást.

 

A MÖSZ éppen ezért "statáriális bejelentésnek" nevezi a miniszterelnöki közlést, amely – mint írják – "a nekik járó szolgáltatásoktól foszthat meg több millió magyart, függetlenül attól, kire szavazott az önkormányzati választáson". Ezt válságkezelésnek hívni az önkormányzatok szerint "aljas cinizmus". Hozzáteszik, hogy "a bajba jutott vállalkozásoknak szinte semmilyen segítséget nem jelent ez az intézkedés, a nekik is szolgáltató, rajtuk célzottan segíteni képes önkormányzatokat viszont ellehetetleníti".

 

Gémesi György (Fotó: Varga György / MTI)

 

Az Orbán-kormány eddigi gyakorlata alapján okkal feltételezhetjük, hogy a miniszterelnök a kilátástalan helyzetbe sodort önkormányzatokat politikai alapon akarja „kompenzálni”. Ezzel kivégzi az önkormányzatiságot, a rendszerváltozás egyik legfontosabb értékét és értelmét, megcsúfolja a választói akaratot, elveszi a magyar települések autonómiáját.

 

– olvasható a közleményben.

 

Az Önkormányatok Szövetsége a nyilatkozatban több követelést is megfogalmaz:

 

– A kormány az önkormányzati szövetségekkel való megállapodás nélkül semmiféle, az önkormányzatok bevételeit érintő döntést ne hozzon.

 

– A január 15-ére kitűzött önkormányzati egyeztetésig az iparűzési adóról szóló döntést függessze fel.

 

– A kormány az önkormányzatok támogatására és kompenzálására dolgozzon ki átlátható, tiszta, politikai szemponttól mentes rendszert.

 

– A kormány érdemben tárgyaljon az önkormányzati szövetségekkel az önkormányzatok által az államnak fizetett adók csökkentéséről a gazdasági válság kezelése érdekében.

 

– A kormány az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatások elosztásába vonja be az önkormányzatokat.

 

Végül azt írják:

 

Amennyiben a kormány továbbra is a magyar települések és az önkormányzatok kivéreztetésére használja a járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági helyzetet, úgy a tiltakozás bármely törvényes formája indokolt és szükségszerű a magyar önkormányzatok és a településeinken élő polgárok számára.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló