2021. május 14., Bonifác

Mindenki ügye

#védettségi igazolvány #igazolvány

Hiába élnek és adóznak Magyarországon, védettségi igazolványt nem kaphatnak külföldi állampolgárok

Nagy Donát 2021.05.04. 11:05

Érthetetlen a packázás a sok éve hazánkban dolgozó és beoltott emberekkel.

A Telex több külföldi állampolgártól is kapott olyan beszámolót, miszerint hiába élnek és telepedtek le Magyarországon sok évvel ezelőtt, itt dolgoznak, ide adóznak, itt fizetik az egészségbiztosításukat, regisztráltak az oltásra, rendben meg is kapták azt, a védettségi igazolványuk viszont sosem érkezett meg.


Az pedig abszolút érthetetlen, hogy ha valaki a TAJ-számával tud regisztrálni az oltásra, és meg is kapja az oltást, akkor a védettségi igazolványt miért nem postázzák ki neki.

D_ATI20210502032
fotó: MTI / Balázs Attila

A lap egyik olvasója például egyszerre kapta meg az oltást szlovák állampolgárságú feleségével. A feleség tíz éve él Magyarországon, tartózkodási engedélye van, regisztrációs kártyája, lakcíme, TAJ-száma, itt dolgozik, két gyerekük van. Már a második dózison is túlvannak, a magyar állampolgárságú férj pedig már az első oltás után megkapta a védettségi igazolványt, a szlovák állampolgárságú, de tíz éve Magyarországon élő feleség viszont azóta sem.


Egy másik olvasó férje olasz származású, már tizenkét éve él Magyarországon, két gyerekük van. Január végén kapták meg a pozitív teszteredményt, ami mindkettejüknél felkerült az EESZT-be. A hölgy rendben megkapta a védettségi igazolványát, olasz állampolgárságú férje viszont sosem. Innen indult a "magyaros" kálváriájuk:

Március végén az ő ügyfélkapujából feltöltöttem a szükséges információkat a rendszerbe; elvileg nyolc napon belül meg kellett volna kapnia a kártyát. Természetesen azóta sem kapta meg. És itt kezdődik a kálvária: a 1818-on lehetne telefonon érdeklődni, de ők nem kezelnek adatot, így csak általános információt adnak, ami kimerül az ügyfélkapu kezelésében, mikor hova kattintsak stb. Nagy nehezen megtudtam tőlük, hogy a Visegrádi utcai okmányiroda állítja ki a kártyát, érdeklődjek ott. Még egy telefonszámot is adtak (06-1-328-58-62), ahol egyszer sokadik próbálkozásra sikerült beszélnem egy hölggyel, aki azt mondta, hogy ő nem tud segíteni, de írjak emailt a budapest@bfkh.gov.hu-ra. Írtam. Április 15-én írtam nekik, de semmi válasz. Ismét felhívtam a fenti számot, és akkor kaptam egy újat, a 412-64-73-at, ami ellenben vagy mindig foglalt, vagy átmenetileg nem kapcsolható. Innen egyszerűen nem tudunk továbblépni.

A packázás azért is rendkívül különös, mivel a Magyar Közlöny sem említi egyszer sem, hogy csak magyar állampolgárokat illet meg a védettségi igazolvány.

 

A cikk megjegyzi, hogy a kormány a járványügyi könnyítéseket a beoltottsági számokhoz köti, és mivel pénteken meglett a négymillió beoltott, így szombattól azoknak, akiknek védettségi igazolványa van, több helyre bemehet, például vendéglátóhelyek belső tereibe, szállodákba, állatkertbe, múzeumba, moziba, színházba, könyvtárba, kaszinóba, edzőterembe, uszodába, elmehet sportrendezvényekre.

 

Mindezekből a Magyarországon élő és dolgozó külföldi állampolgárok viszont semmit sem élvezhetnek egyelőre, hiába lettek beoltva. A lap kérdéseire sem a Koronavírus Sajtóközponttól, sem a Belügyminisztériumtól, sem a központi koronavirus@1818.hu emailcímről nem érkezik válasz.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló