2021. november 29., Taksony

Mindenki ügye

A kormánypártok elvették a közalkalmazotti státuszt a kulturális dolgozóktól

2019.11.30. 00:00

Elfogadták Semjén Zsolt törvényjavaslatát.

 

Semjén Zsolt még április közepén nyújtott be egy politikai vihart kavaró törvénymódosítást, amelyben a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státuszának megszüntetését javasolta.

 

Mint a HVG írja, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete április 9-én kapott levelet az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amelyben azt kérték tőlük, hogy április 14-éig küldjék el az észrevételeiket, vagyis gyakorlatilag a húsvéti hosszú hétvége állt előttük a véleményalkotásra.

 

A minisztérium szerint előnyös a közalkalmazottak jogviszonyváltása, a szakszervezet azonban arra kérte Kövér László házelnököt, hogy a parlamant ne tárgyalja a módosítást a járvány megszűnéséig. A javaslatot ennek elenére is benyújtották, és kedden el is fogadta a kormánypárti többség.

 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

 

A jogszabály kiterjed a levéltárakra, nyilvános könyvtárakra, muzeális intézményekre és előadó-művészeti szervezetekre.

 

A munkáltatónak július 1-ig kell tájékoztatnia a közalkalmazottat a jogviszony átalakulásáról, majd július 15-ig új ajánlatot kell tennie. A munkabér nem lehet alacsonyabb annál, amekkora összegre "közalkalmazott illetményként – ideértve a fizetési osztály és a fizetési fokozat szerint megállapított illetményt, az illetménykiegészítést, az illetménypótlékot és a rendszeres keresetkiegészítést – 2020. október 31-én jogosult lenne". A szerződést pedig október 31-ig kellene megkötni.

 

A törvénymódosítás szerint június 1-től egyáltalán nem is lehet új közalkalmazottakat felvenni ezekbe az intézményekbe.

 

Korlátlan rálátást kaptak a nemzetbiztonsági szervek az állampolgárok adataira

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló