2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

#koronavírus #müller cecília #védőoltás #orbán viktor #gulyás gergely

A kormány nem kér az EU-s vakcinabeszerzésből, mégis úgy szórja külföldre a nyugati oltóanyagot, mintha nem lenne holnap

Székely Zoárd 2021.05.30. 09:01

Odébb van még az a hazai vakcinagyár...

Magyarországnak van elegendő vakcinája

– írták egy május 21-i bejegyzésben a Magyarország Kormánya Facebook oldalán. A kormány álláspontja szerint Magyarország azért nem vesz részt a további brüsszeli vakcinabeszerzésben, „mert csak egyféle oltóanyagot lehet választani, ami az eladónak kedvez.”

 

A döntést egy nappal korábban, a május 20-i kormányinfón Gulyás Gergely is bejelentette, aki úgy nyilatkozott, hogy több mint tízmillió nyugati vakcina van még itthon, ezekből lehet beadni egy harmadik dózist, ha szükséges lesz.

 

Az említett Facebook-bejegyzésből kiderül, hogy már raktárban, vagy legalább megrendelés alatt van

 

  • a Pfizer vakcinájából 7,3 millió,
  • az AstraZenecáéból 4,7 millió,
  • a Janssenéből 4 millió,
  • a Modernáéből pedig 1,2 millió adag.

Fontos azonban kiemelni, hogy a kormány nem a vakcinabeszerzésről mondott le, hanem az uniós Pfizer-beszerzésről.

Eddig az volt a fő probléma, hogy az EU nem lépett elég gyorsan, későn és lassan érkeztek a vakcinák. Most viszont, amikor az EU jó előre gondolkodva biztosítja az utánpótlást a világszerte leginkább elfogadott, ráadásul megbízhatóan szállító gyártótól, a kormány behúzza a kéziféket.

 

Az az állítás pedig, hogy „csak egyféle oltóanyagot lehet választani, ami az eladónak kedvez", szintén téves – ugyan az EU friss megállapodása valóban a Pfizerrel történt, ez nem jelent kizárólagosságot, később más gyártóval is lehet szerződni.

oltás_biontech
Fotó: AFP

Telex egy hosszabb cikkben számolta ki, hogy jelen állás szerint van kicsivel több mint 10 millió ember beoltására elegendő vakcinánk. Ebből ugyebár az első oltást már több mint 5 millióan, a másodikat pedig ebből bő 3 millióan megkapták.

Tehát a 10 millió főre elég plusz vakcina így bőven elegendő ahhoz, hogy minden olyan oltatlan magyart – adott esetben akár csecsemőkortól kezdve – beoltsanak, aki még nem regisztrált, vagy életkorából adódóan nem regisztrálhatott.

Ha pedig ez mind megtörténik, még akkor is marad annyi, amiből mindenkinek jut egy harmadik, emlékeztető oltás, amennyiben erre később szükség lenne.

 

Egy másik indok, amiért nemet mondunk az újabb vakcinaszerződésekre, az, hogy mire foglalkozni kellene az újraoltással, vagy egy esetleges harmadik, emlékeztető oltással, a kormány szerint már üzembe állhat a magyar vakcinagyár, ami feleslegessé teszi a további vakcinák beszerzését.

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos korábbi közlése szerint 2022 végén kezdhet el dolgozni a magyar vakcinagyár, ha minden a terv szerint halad – bár a Debrecenbe tervezett nemzeti oltógyár alapkövét majd csak augusztus végén teszik le.

 

Mi sem bizonyítja jobban, hogy rogyásig vagyunk ellátva vakcinával, mint a kormány bőkezűsége: tegnap ugyanis Szijjártó Péter bejelentette, hogy Magyarország 100 ezer adag Astra-Zeneca vakcinát ad a Zöld-foki Köztársaságnak, miután annak vezetése konkrét kéréssel fordult hozzánk az ottani rossz egészségügyi helyzet miatt.

 

Szintén csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy „figyelemmel a koronavírus-világjárvány következtében előállt európai járványügyi helyzetre”, a magyar kormány 40 900 adag Pfizer-vakcinát ad kölcsön Csehországnak.

 

Via Ugytudjuk.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló