2024. június 22., Paulina

Mindenki ügye

#európai unió #európai uniós támogatás #európai bizottság

A kormány megmagyarázta, hogy lehet, hogy befagyasztanak 7,5 milliárdnyi nekünk szánt eurót, de siker, hogy kaptunk 5,8 milliárdot az EU-tól

Farkas Bazsi 2022.11.30. 16:41

Taps, vállveregetés, meghajlás.

 

 Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt uniós pénzek befagyasztását javasolja. 

 

Az Európai Bizottság támogatja ugyan a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró (kb. 3000 milliárd ft) zárolását - írtuk korábban.

 

A megjelent sajtóhírek hatására kormányinfót tartott ma délután Gulyás Gergely, kancelláriaminiszter és Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter. 

Az EB-nek a nap folyamán ismertetett döntése nem okozott nagy meglepetést a magyar kormánynak, ez az álláspont nagyjából megegyezik a bizottság által szeptemberben közölttel - mondta Navracsics, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az EB a magyar nemzeti tervet a legkiválóbbak közé sorolta.

 

A miniszter szerint az sem jelent újdonságot, hogy három operatív program esetében a bizottság fenntartja a zárolásra vonatkozó javaslatát.

Értékelése szerint ez részben abból is adódik, hogy a kormány törvényhozási és az intézményépítési menetrendje olyan határidőket tartalmaz, amelyek még "előttünk vannak".

 

A miniszter - az MTI tudósítása szerint - bízik abban, hogy Magyarország ugyanolyan pontosan és alaposan teljesíti a még hátralévő vállalásokat, ahogy az eddigieket is tette. Közölte, reméli, 2023-ban meg tudják győzni a bizottságot és az Európai Tanácsot, hogy a felfüggesztést nem kell fenntartani és lehetővé válik hogy százszázalékosan hozzáférjen Magyarország az uniós forrásokhoz minden operatív programban.

 

Sikerült tehát hurrá optimizmussal kidobolni, hogy a magasabb összegű költségvetési tételt, a 7 milliárd 500 millió eurót a jogállamisági mérföldkövek teljesítésének hiányában visszatartja az EU, ám a gazdaság újraindítására költhető 5 milliárd 800 millió euró már a kanyarban van. Ez akkor válik véglegessé, ha a felek aláírják a megállapodást. Egyelőre elvi támogatásról van szó.

 

indexkép: Getty Images

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló