2021. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #védőoltás #pfizer #moderna #szputnyik v #astrazeneca

A kórházi oltópontokon használják az orosz koronavírus-vakcinát

2021.02.08. 14:19

A Szputnyik V védőoltást egyelőre bizonyos krónikus betegségek esetén nem adják be.

Csütörtöktől vasárnapig 35.299 idős ember kapott koronavírus elleni vakcinát – mondta el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője a 444.hu beszámolója szerint.

 

Közölte: a héten a regisztrált legidősebbek közül azokat oltják, akik nem szenvednek krónikus betegségben. Mostantól az orosz vakcinát is használják, egyelőre azt a háromezer embernek elegendő adagot, ami még decemberben érkezett, a múlt héten érkezett húszezret ugyanis egyelőre vizsgálja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Ezen kívül a kedden érkező Pfizer-vakcinákkal fognak oltani, illetve a hét második felére Modernát is várnak, amit a jövőhét elején lehet felhasználni.

gyorgy-istva-koronavirus-gov
Kép forrása: koronavirus.gov.hu

A korábbi közlésnek megfelelően a szombaton érkezett AstraZeneca-szállítmánnyal a 60 év alatti krónikus betegeket fogják oltani. Ezek közé tartoznak a szív - és érrendszeri betegségek, a krónikus tüdő- és vesebetegségek, a daganatos betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, illetve azok, akik transzplantáción estek át. Az AstraZeneca esetében a második oltást négy hét elteltével adják be.

 

Az emberek egy részét továbbra is kórházakban fogják oltani, másokat háziorvosi rendelőkben. Az orosz vakcinát a kórházakban adják, mert ott könnyebb megszervezni a hűtését. A háziorvosok a hét közepéig kapják meg a listát a regisztrált páciensekről, illetve az oltóanyagok dokumentációját. György István azt mondta, a háziorvosok egy-két ampulla oltóanyagra számíthatnak.

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, az orosz vakcinát egyelőre nem adják bizonyos krónikus betegségek esetén, amelyek kapcsán a gyártó azt írta, hogy "kellő óvatossággal" kell eljárni.

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló