2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#magyarország #adó #minimumadó

A híres adóparadicsomok belemennek a globális minimumadókba, Magyarország kimarad belőle

Tóth Csaba Tibor 2021.07.02. 19:00

A világ GDP-jének túlnyomó többségét termelő államok immár egységesen 15 százalékkal adóztatnák a nagy cégeket. Lesznek egyenlők és egyenlőbbek is azonban.

szallitotta_azonnali_1@2x

A BBC News beszámolója szerint megszületett az a megegyezés, amelynek értelmében az fejlett gazdaságokat tömörítő OECD 130 országa egységesen, 15 százalékban rögzítené a társasági adót. A kezdeményező amerikai kormány péznügyminisztere, Janet Yellen a megegyezés után úgy fogalmazott

Történelmet írtunk a gazdasági diplomácia terén.

A megegyezés valóban a történelemben eddig nem látott egységet ért el, és fő célja a multinacionális cégek adóelkerülési gyakorlatának megfékezése és megállítása volt. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), amely a most megegyezéssel záruló tárgyalásokat vezette, annak megszületése után kiemelte, mintegy 150 milliárd amerikai dollár extra beszedett adóbevételt várhatnak a megegyező államok az új tervtől. A megegyezésnek része az is, hogy egy országban elért profit után a multi innentől a megegyezésben résztvevő országok közül nem a székhelyén fizet adót, hanem pontosan abban az államban, ahol a profitot megtermelte. Ez a szervezet számításai szerint mintegy 100 milliárd dollárnyi hasznot érinthet világszerte.

Azonban az OECD sajnálatát fejezte ki, hogy összesen két tagország, Magyarország és Írország nem írta alá az egyezményt, miközben olyan legendás adóparadicsomok, mint a Luxemburgi Nagyhercegség, Panama, Ciprus, Szingapúr és Hongkong, simán aláírták azt.

Írország kimaradása azért lehet például fontos, mert a Google és a Facebook teljes európai műveleti központja is régóta Dublinban van, ott pedig a multicégeket érintő kivételes adókedvezmények következtében 2,2-4 százalék között adóztatják csak őket. A tavalyi, Ausztráliában bevezetni tervezett új szabályon, ami a Facebookot egyes hírportáloknak a megosztott hírekért történő fizetését írta elő, viszont tavaly áprilisban már Leo Varadkar volt liberális miniszterelnök is belengette, igaz, eddig ebből semmi sem lett.

Magyarország pedig, egykulcsos, 9 százalékos társasági adójával ugyancsak lefelé lóg ki a tendenciából, a megegyezés után pedig akár adóparadicsom is lehet Orbán Viktor rendszeréből.

Az ötletet Joe Biden amerikai elnök kormányzati emberei még a cornwalli G7-találkozón, június 11-én lengették be, miután Biden tervei szerint mintegy 21 százalékra nőne az amerikai társasági adó is, az ott elővezetett tervből igen korán lett OECD megegyezés most.

 

Az azonban már ugyancsak kiderült erről, hogy a főleg Párizsban és Londonban székhelyüket tartó pénzügyi szolgáltatók az adóterv első fázisa alól mentességet kapnak. Mindez pedig Rishi Sunak brit pénzügyminiszter és a franciák közösen érték el, mivel attól féltek, a gazdaságuknak legfontosabb szektort a koronavírus és a brexit után az új adóztatási terv kivégezné.

 

De egyáltalán mi is ez a javaslat? Az Azonnali korábban ebben a cikkben járta körbe! És mit jelentene a globális társasági adó bevezetése a fogyasztókra nézve? Isztin Péter közgazdász elmondja!

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

(Indexkép forrása: pixabay.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló