2024. április 25., Márk

Mindenki ügye

#budapest #karácsony gergely #szentkirályi alexandra #vitézy dávid #kutyapárt

A Fidesz-szavazókat osztja meg Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltsége

Pintér Bence 2024.03.22. 11:46

A Republikon mérése szerint Karácsony Gergelynek nagy az előnye.

 

Felmérte a budapesti főpolgármester-jelöltek támogatottságát a Republikon.

 

Az ellenzéki pártok jelentős része által támogatott Karácsony Gergely szavazói tábora a baloldali-liberális ellenzéki pártok támogatóiból adódik össze, míg az LMP által jelölt Vitézy Dávid szavazóinak legnagyobb része Fidesz-KDNP szavazó. A volt államtitkár a Republikon szerint csak minimálisan képes felvenni ellenzéki szavazókat, leginkább a Kutyapárt körében van többlete. Az LMP-s szavazók támogatását sem tudja egyöntetűen maga mögött. Vitézy neve indulásának bejelentéséig többször a Fidesz potenciális jelöltjeként merült fel.

 

Karácsony Gergely abszolút többséggel nyerne a választáson, Vitézy 22 százalékot, a Fidesz jelöltje, esetünkben Szentkirályi Alexandra 17 százalékot szerezne.

Abban az esetben, ha nincs Fidesz-jelölt, Karácsony továbbra is 50 százalék feletti eredményt tudna hozni, a képviselet nélkül maradt Fidesz-KDNP szavazók pedig többnyire Vitézy Dávid, kisebb részben a Mi Hazánk Grundtner Andrása mögé sorakoznának fel.

 

A Republikon szerint összességében a főpolgármesteri szék lesz az ellenzéki tömb kisebb gondja, rossz szereplés kellene hozzá, hogy Karácsony elveszítse pozícióját. A lista, és ez által a közgyűlés ennél nagyobb fejfájást okoz, mert jelenlegi számításaik szerint

 

a Kutyapárt nélkül nem lesz Karácsonynak közgyűlési többsége.

 

A legnehezebb mégis a kerületek megtartása; bár ezek közgyűlési mandátummal nem járnak, egyáltalán nem mindegy, hány kerületi polgármesteri helyet tud az ellenzék megtartani, és milyen kerületi közgyűlés összetétel mellett.

 

indexkép: Facebook/Vitézy Dávid

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló