2021. október 27., Szabina

Mindenki ügye

A Fidesz szavazói vágynak a leginkább a koronavírus-oltásra, a DK-sok és jobbikosok a legkevésbé

Azonnali 2019.11.30. 00:00

Közvélemény-kutatással vizsgálták, hogy a pártok szavazói hogyan viszonyulnak a koronavírus veszélyéhez, a járványügyi korlátozásokhoz és a vakcinához. Meglepő eredmények születtek.

 

Miközben a lakosság csaknem fele a legszigorúbb járványügyi intézkedéseket is elfogadná, arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát a koronavírus ellen, a válaszadóknak csak a 36 százaléka válaszolt igennel az IDEA Intézet közvélemény-kutatása szerint. Ennél jóval többen, 48 százaléknyian határozottan elutasítják az oltást, és 16 százalék a bizonytalanok aránya - olvasható az Azonnali cikkében

 

Ennek hátteréről Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója azt mondta a hírportálnak: eleve van egy nagyjából 20 százalékos oltásszkeptikus réteg a magyar társadalomban, erre pedig még rájön egy érthető bizonytalanság, ami abból fakad, hogy egy új vírusról és új vakcináról van szó. Ráadásul a koronavírus-járvány kapcsán kialakult információs cunamiban még nehezebben érzik úgy a polgárok, hogy megalapozott választ kaphatnak a kérdéseikre.

 

Ebben a kérdésben vannak a legnagyobb eltérések a pártpreferencia tekintetében, főleg kormánypárt-ellenzék megoszlásban. A legmagasabb, 57 százalékos arányban a fideszesek oltatnák be magukat. Az ellenzéki pártok közül csak a momentumosok körében viszonylag magas, 46 százalékos az oltási kedv, az MSZP-sek között csaknem kiegyenlített az oltáspártiak és az azt elutasítók aránya. A DK és különösen a Jobbik szavazói egyértelműen elutasítják az oltást.

 

 

Adná magát, hogy az ellenzéki szavazók oltással szembeni bizalmatlanságát a kormánnyal szembeni bizalmatlanságnak tudjuk be, azonban ha megnézzük a motivációkat, kiderül, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet. A pártpreferencia szerinti megoszlásból az látszik, hogy a leginkább oltáspárti Fidesz-szavazók nagy többsége azért oltatná be magát, mert bízik a tudományban, és ehhez képest csak feleannyian válaszolták azt, hogy a kormány iránti bizalmuk motiválja őket erre.
 
Ha kíváncsi rá, melyik párt szavazói fogadnák el a legszigorúbb korlátozásokat is a járvány megállítása érdekében, és a fideszesek vagy a DK-sok tartják kevésbé veszélyesnek a koronavírust, akkor kattintson és olvassa el az Azonnali teljes cikkét!
 
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló