2024. április 19., Emma

Mindenki ügye

#napelem #megújuló energiaforrás #rezsiválság

A Fidesz 12 éves mulasztásban van a napelemekkel

Csarnó Ákos 2022.11.22. 12:12

 

12 éve volt arra az Orbán-kormányoknak, hogy felkészítsék Magyarországot a napelemek széles körű használatára, ám ezt elmulasztották. Az LMP követeli, hogy a kormány vonja vissza a napenergiát ellehetetlenítő rendelkezéseket.

 

A kormány szavakban ugyan támogatja a napenergiát, a gyakorlatban viszont teljesen ellehetetlenítette. Nem lehet új kereskedelmi vagy vállalati fogyasztást csökkentő naperőművet építeni, a háztartási kiserőműveknél pedig megtiltották a hálózati visszatáplálást.

 

Az 500 kW fölötti kereskedelmi naperőműveknél a MAVIR 2021. április óta nem írt tendert a szabad kapacitásokra, azóta nem lehet benyújtani új engedélykérelmet. Ennél is nagyobb probléma, hogy a kisebb méretű, a vállalatok saját fogyasztását megtermelni hivatott erőművek telepítését is ellehetetlenítették.

 

A MAVIR üzemi szabályzata előírja, hogy az 50 kW fölötti naperőműveknek a beépített teljesítmény 30 százalékának megfelelő le-felszabályozási rendszerkapacitásról kell gondoskodnia, akkumulátorral vagy egyéb eszközzel. Érthetetlen, miért kell akkumulátort kiépítenie az olyan vállalatoknak, amelyek napelemmel csak saját célra termelnek,  és mivel a visszatáplálást is megtiltották, így nem is táplálhatnak vissza a hálózatra.

 

Az LMP követeli, hogy a kormány vonja vissza a napenergiát ellehetetlenítő rendelkezéseket. Kezdjék azzal, hogy a hálózatba nem tápláló vállalati napelemeknél ne legyen akkumulátor telepítési kötelezettség, a háztartási napelemeknél pedig tegyék lehetővé újra a visszatáplálást!

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló