2023. szeptember 28., Vencel

Mindenki ügye

#csok

A csok büntetőkamatát öt százalékban maximálták

Csarnó Ákos 2022.09.30. 13:35

Akik családi otthonteremtési kedvezményt (csok) vettek fel, most kaptak egy jó hírt. A kormány öt százalékban maximálta a csok büntetőkamatát – az rendelet csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben.

 

Az eddigi szabályozás szerint az alapkamattal vagy legrosszabb esetben annak ötszörösével megegyező büntetőkamattal kellett visszafizetni a felvett hitelt, ha például nem sikerült teljesíteni a csokért vállalt gyermekszámot.

 

a csok indulásakor nem volt igazán nagy probléma ez a régebbi szabály, mert az alapkamat alacsonyan volt, 1 % alatt, viszont mostanra az alapkamat 13 százalékra emelkedett. Legrosszabb esetben ötszörösen, azaz 65 százalékon kellene fizetni, ami tarthatatlan.

 

Jó hír az örökbefogadóknak is

 

Ha egy házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni a csok felvételénél, akkor nem a gyermekvállalási határidő lejártáig, hanem a lejártát követő 90 napon belül kell az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatot a hitelintézetnek bemutatni. Ebben az esetben a határidő két évvel meghosszabbodik.    

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló