2022. augusztus 17., Jácint

Mindenki ügye

#szavazás #választás 2022

A bizonytalan szavazók is jobban örülnének egy kormányváltásnak

Székely Zoárd 2022.02.21. 11:07

Ha most szavazna az ország, valószínűleg az ellenzéki összefogás nyerne.

 

Ha most vasárnap országgyűlési választások lennének, a válaszadók 34 százaléka az Egységben Magyarországért szövetségre, 32 százaléka pedig a Fidesz-KDNP szövetségére szavazna. Ez a hibahatáron belüli előny bár szavazattöbbséget jelent, a választási rendszer egyenetlenségei miatt mandátumtöbbséget valószínűleg nem – közölte a Publicus Intézet egy friss felmérés alapján.

Mint írják, a Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága egy, a Mi Hazánk Mozgalomé kettő százalék; az összes egyéb párt összesen egy százaléknyi támogatottsággal bír. A bizonytalanok aránya 30 százalék.

Az elmúlt hónapokban az ellenzék és a Fidesz támogatottsága fej-fej haladt egymás mellett. Néhol inkább az ellenzék állt jobban, például az előválasztások alatt és után. Ez az előny 2021 decemberre elolvadt, és januári kutatásunkban is hasonló eredményt mért az intézet. Ám február első felére egy trendforduló látszik körvonanazódni, amikoris a Fidesz-KDNP támogatottsága egy százalékpontot csökkent, és az Egységben Magyarországért pedig két százalékpontot nőtt.

Növekedett azok aránya, akik inkább annak örülnének, ha 2022 áprilisa után az összefogott ellenzék venné át a kormányzást. Jelenleg a megkérdezettek 39 százaléka gondolja így, a válaszadók 36 százaléka pedig annak, ha továbbra is a Fidesz kormányozna.

A bizonytalan szavazók többsége (27 vs. 17 százalék) a kormányváltásnak örülne jobban – ez az érték érdemben növekedett az utóbbi hetekben.

 

A megkérdezettek 73 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, a többiek ebben kevésbé biztosak, vagy teljesen bizonytalanok. A részvételi hajlandóság tehát továbbra is igen magasnak mondható, az Egységben Magyarországért szavazói egyre inkább aktivizálták magukat, közülük most már többen ígérték biztosra a választási részvételüket a Fidesz szavazóinál. (87 vs. 82 százalék). A bizonytalan szavazók fele (50 százalék) mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló