2022. január 26., Vanda Paula

Mindenki ügye

#sajtó #nyomtassteis #szamizdat

A Balkan Insight hőslistájára is felkerült a 21. századi szamizdat, a Nyomtassteis

Felő Ádám/Azonnali.hu 2021.12.27. 11:49

Az elzárt falvakba független sajtót juttató szervezet igazán díszes közegbe került a legfontosabb Balkánnal foglalkozó portálon.

azonnalipp

Elkészítette az évvégi hősökről szóló listáját a legjobb Balkánnal foglalkozó angol nyelvű újság, a Balkan Insight. Bár a magyarok hagyományosan nem tekintik magukat különösebben egy kategóriába tartozónak Albániával vagy Bulgáriával, a kiadvány rendszeresen foglalkozik a magyar helyzettel (főleg, mióta a magyar kormány nagyon aktívvá vált a térségben), de így is szép, hogy lett magyar hős: a Balkan Insight „emberek, akik változást értek el" névre hallgató lustáján a „Földalatti újság, ami küzd Orbán propagandagépezetével” művésznevű társaságot emelte ki, ami a talán az olvasóink számára ismert Nyomtassteiss.

 

Az újság persze kontextust is ad: emlékeztet rá, hogy 2018-ban a kormány minden szabályt megkerülve létrehozta a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA), ami többek közt az ország összes regionális napilapját is ellenőrzése alatt tartja, és erre érkezett válaszreakcióként a volt újságíró László János a Nyomtassteissel.

Amikor a kormány átvette az összes regionális újságot, elszigetelték a vidéki embereket a valódi, tényeken alapuló információktól. Olcsó és hatékony eszközre volt szükségünk

– mondta a BIRN-nek az alapító.

 

A független sajtó híreit gyűjtő Nyomtassteis kiadványait eredetileg spontán akarták terjeszteni, és egyszerűen ingyen letölthetővé tenni, de rájöttek, hogy a terjesztés a kulcs: aktivisták nyomtatták és vitték a szegényebb települések házaihoz a nagyon egyszerű négy oldalból álló lapot, ami lehetőség szerint valamit javítana azon a káron, amit a szintén teljesen kormány alatt lévő rádiós hírek vagy a köztévé okoznak.

 

László János összegzi is a három éve tartó tapasztalatát: szerinte vannak kormánypárti szavazók, akiknek fájdalmas látni, hogy annyira azért nem tökéletes a világ, mint amit ő hall, emiatt a hírlevelet is hazugságnak tekinti, de azt is kiemelte, hogy megdöbbentően sokan nem tudtak róla, hogy 30 ezer embert halt meg Magyarországon koronavírustban.

nyomtass te is
Kép forrása: nyomatassteis.hu

A Nyomtassteis 500 magyar településen van jelen, a cél idén az 1000 település, ehhez pedig jelenleg is aktivistákat keresnek, de adományokat is várnak. A megálmodó lezárásként elmondta, nem azt akarják megmondani, kire szavazzanak az emberek, csak szeretnék, ha tájékozódhatnának arról, mi történik valójában.

A Nyomtassteis csapata tényleg a legjobb társaságba került egyébként: a hősök között van még a török rockzenész Haluk Levent, aki az emberi jogok egyik harcosává változott az egyre autoriterebb Törökországban, egy Észak-Macedónia árváival foglalkozó szervezet, a koszovói nők helyzetére hosszú idő után először rámutató Eurisa Rukovci, de például egy saját életét is feláldozó albán biztonsági őr is előkerül.

 

Ilyen listára felkerülni mindig jó, ráadásul mi is csak azt tudjuk javasolni, hogy lehetőség szerint támogassa mindenki a Nyomtassteist!

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló