2022. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#koronavírus #nyelvvizsga #veszélyhelyzet

A 2022-ben végzős hallgatóknak valószínűleg már kell nyelvvizsga a diplomájukhoz

Nagy Donát 2021.12.16. 07:55

A korábbi években a covidra hivatkozva ezt elengedte a kormány, és visszamenőleg is több tízezer diplomát osztottak ki a nyelvvizsgával nem rendelkezőknek.

Kedden szavazta meg az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, a rendeletnek pedig része maradt a 2021-es nyelvvizsga-amnesztia is. Ez utóbbi sok félreértést szült másfél nap alatt, sok egyetemista úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a 2022-es végzősök is megkapják a diplomájukat a nyelvvizsga bemutatása nélkül. Pedig ilyen döntés nem született, írja az Eduline.

A mostani jogrendhosszabbítás a nyelvvizsga-mentességgel kapcsolatban csak azt mondja ki, hogy azok, akik 2021 augusztusáig megszerezték az abszolutóriumukat - azaz végeztek az egyetemen - továbbra is átvehetik az oklevelüket nyelvvizsga nélkül

- mondta a lapnak Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke. A hallgatói érdekképviseletet és az Eduline-t is rengeteg egyetemista kereste meg az elmúlt napokban azzal a kérdéssel, valóban lesz-e újabb nyelvvizsga-amnesztia.

A kedden elfogadott jogszabályban viszont arról nincs szó, hogy a 2022-ben diplomázók is megkapják a diplomájukat a nyelvvizsga bemutatása nélkül, a 2021-es évszám a rendeletben nem elírás, csupán azt jelenti, hogy azok, akik eddig jogosultak voltak a kedvezményre, ezután is azok lesznek.

 

A kormány ezt Facebook-oldalán is hangsúlyozza: a mostani döntés értelmében

a 2021. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett felsőoktatási hallgatók továbbra is nyelvvizsga nélkül vehetik át diplomájukat.


A rendelet csupán annyit tesz lehetővé, hogy az egyetemek bármikor kiállítsák és átadják azoknak az oklevelét, akik 2021. augusztus végéig befejezték az egyetemet, de még nem jelentkeztek a bizonyítványukért. Az amnesztiáról egyébként 2020-ban és 2021-ben is külön döntöttek.

 

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló