2024. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#hitel #gáz #gáztartalék

730 milliárd forintos hitelből fizetne orosz gázért az Orbán-kormány

Nagy Donát 2022.07.22. 12:32

Kellene a gáztartalék a téli hónapokra, csakhogy pénzünk nemigen van rá.

 

Az esetleges ellátási gondok miatt plusz mintegy 740 millió köbméternyi gáztartalék beszerzésére készül a súlyosabb időszakra a kormány, és ezt újfajta megoldással finanszírozza, írja a Telex.

Az állam így 730 milliárdos hitelhez nyújthat kezességet, a gázmennyiséget pedig részben vagy teljes egészében Oroszországból szeretné beszerezni a kormány.

A kormány felhatalmazza Varga Mihály pénzügyminisztert, miszerint a magyar állam nevében a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek a különleges földgázkészlet létrehozásához hitel felvételére lehet szükség. Ehhez az állam kezességet vállal legfeljebb 1 milliárd 850 millió euró tőkeösszegű hitelre.

 

Vagyis

az ország számára biztosítandó különleges földgázmennyiség beszerzésére hitelt készül felvenni az állam, aminek értéke mai árfolyamon számolva akár 736 milliárd forint is lehet,

írják.

 

A több mint 730 milliárdos hitelt tehát 740 millió köbméternyi gáz beszerzésére fordíthatja majd Magyarország. Vélhetően a szerződéskötés miatt utazott Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön Moszkvába.

 

Ha valóban az oroszoktól vesszük meg nagyjából 700 milliárd forintból a több mint 700 millió köbméternyi pluszgázt, akkor – mint írják – a közlönyben megjelent összeg egyúttal arra is utal, hogy ez nem lesz egy olcsó beszerzés.

 

A magyar állam ugyanis lényegében a tőzsdei magas árakhoz igazodó keretek mellett tud gázhoz jutni, ahogy az a tavaly megkötött 15 éves orosz–magyar gázszerződés kapcsán is fennállt már.

 

(Indexfotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló