2024. június 24., Iván

Mindenki ügye

#oroszország #ukrajna #háború #invázió

500 dollárért bárki bosszút állhat az oroszokon, aki úgy érzi, van miért

Balogh Gábor/Azonnali.hu 2022.08.02. 16:00

Ötletes, bár meglehetősen bizarr szolgáltatást indított az ukrán hadsereg egy katonai portállal együttműködve.

azonnalipp

Az ötlet akkor született, amikor májusban a Militarniji nevű, ukrán háborúval foglalkozó portált egy külföldi olvasójuk azzal kereste meg, hogy az ukrán tüzérek írják fel az egyik lövedékre, hogy „Bosszú az MH17-ért”. (Ez volt a száma a Malaysia Airlines járatának, amelyet 2014. júliusában lőttek le, a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint valószínűleg kelet-ukrajnai szeparatisták.)

 

„Rájöttünk, hogy a világon számos embernek számos oka van arra, hogy bosszút álljon Oroszországon. Ám jelenleg csak egyetlen erő létezik, amely ezt ténylegesen meg is tudja tenni: az ukrán hadsereg. Úgy döntöttünk, összekötjük azokat, akik meg akarján büntetni Oroszországot azokkal, akik ezt nap, mint nap teszik” – mondta el Olexander Argat, a Militarniji egyik alapítója.

revengefor1
"Az eltiport prágai tavaszért" bosszút álló üzenet (Kép forrása: RevengeFor.com)

A gondolatot tett is követte. Létrehozták a RevengeFor nevű honlapot, ahol meglehetősen egyszerűen leadhatja bárki a maga „bosszúrendelését”. Ehhez minimum 500 dolláros adományra van szükség a „Gyere Haza Élve” alapítvány számlájára. A nyolc éve működő szervezet célja az ukrán fegyveres erők segítése.

Az adományozó meghatározhatja, hogy milyen feliratot kér, milyen személyes, vagy történelmi sérelemért szeretne „bosszút állni”, amiért Oroszország, vagy a Szovjetunió felelős.

A honlapon hangsúlyozzák, hogy semmilyen, közösséget, vagy kisebbséget gyalázó gyűlölködő üzeneteket nem fogadnak el. Aki ilyet küld be, annak a pénzét továbbítják ugyan az alapítványnak, de a felirat nem kerül fel sehova.

 

Az üzeneteket egyelőre 152 és 155 mm-es tüzérségi lövedékek, vagy R-27-es levegő-levegő rakéták jutattják célba, de a jövőben a „kínálat” bővítését tervezik. A feliratokról készült fényképeket eljuttatják a megrendelőnek, és amennyiben az hozzájárul, közzé teszik a RevengeFor.com-on, és a Militarnijin.

revengefor2
"Katinyért" (Kép forrása: RevengeFor.com)

Ehhez a projekt üzemeltetőinek természetesen kapcsolatban kell állnia az ukrán hadsereggel. Honlapjukon várják olyan katonák jelentkezését, akik szívesen vállalják a bosszúüzenetek „kézbesítését”.

 

Úgy tűnik, a szolgáltatásra lesz kereslet, rövid idő alatt 27 megrendelés futott be, mintegy 14 ezer dollár értékben – írja a Mezha ukrán portál. 

Egy „Katinyért!” és egy „Eltiport prágai tavaszért” feliratú lövedéket már kilőttek az oroszokra.

„Ez nem csak az ukránok háborúja. Ez az egész szabad világ küzdelme a zsarnokság és a hódítás ellen, amelyet Oroszország képvisel. Azt szeretnénk, hogy az emberek Európában és az Atlanti-óceán túlpartján is felismerjék és átérezzék ezt” – magyarázta a projekt célját az egyik alapító.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló